Početna aktuelnosti Živinički Gimnazijalci obilježili Evropski dan parkova

Živinički Gimnazijalci obilježili Evropski dan parkova

1064
0
Podijeli

Uspiješno realizovanoj Ekološkoj godini  doprinijeli su učenici JU Gimnazija Živinice – članovi sekcije “Ekovizija”.
Obilježavanje Evropskog dana parkova, posljednja je provedena aktivnost u Zaštićenom pejzažu Konjuh, gdje su mladi živinički ekolozi, aktivno uzeli učešće.
Živinički Gimnazijalci u okviru nastavnog plana i programa sprovode mnoštvo odgojno-obrazovnih i korisnih aktivnosti koje doprinose usavršavanju i boljoj integraciji društva. Dodatna znanja i vještine učenici JU Gimnazija Živinice provode kroz vannastavne aktivnosti, dodatne edukacije i u okviru sekcija. O očuvanju prirode, posljednjih mjeseci najviše brinu mladi ekolozi, članovi sekcije Ekovizija. Ističu kako je iza njih jako uspiješna ekološka godina te u potpunosti realizovan ekološki kalendar. 34 ekologa iz Ekovizije Gimnazije, aktivno su uzeli učešće u obilježavanju kako navode, važnog ekološkog datuma, pod motom “Biodiverzitet i inkluzija, učešće i kolektivni i društveni razvoj”. Kako su ovakve i slične aktivnosti poželjne tokom odgojno-obrazovnog procesa, svjedoči i urađen istraživački rad prof. Seada Noćajevića na temu: “Značaj šumskih voćkarica u Zaštićenom pejzažu Konjuh”. Rad će biti predstavljen na 6. Međunarodnoj stručnoj konferenciji u Bihaću.
Za narednu školsku godinu prema planovima mladih ekologa školsko dvorište trebalo bi biti uređeno. 70 članova Ekovozije pokazali su interes za zbrinjavanjem i očuvanjem prirode. Ističu da će i u narednom periodu nastaviti sa misijom razvijanja ekološke svijesti kod mladih, što im je i glavni cilj.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje