Početna aktuelnosti Živinički podvožnjaci – problemi u komunikaciji

Živinički podvožnjaci – problemi u komunikaciji

232
0
Podijeli

Jedan od tri podvožnjaka koji veže naselje Sjever sa centrom Grada ima problem što je uzak, odnosno, nema dvije kolovozne trake pa, iako, s jedne strane ima saobraćajni znak koji pokazuje prvenstvo prolaza, često dolazi do neugodnih situacija između učesnika u saobraćaju koji koriste ovaj pasaž.

Svakodnevna je slika u ovom prolazu da se nađu u isto vrijeme dva automobila ispod samog Magistralnog puta pa onda krene naduravanje ko će prvi proći ili popustiti i svoje auto vratiti unazad kako bi se oslobodio protok vozila.

Poseban problem predstavlja minimalna preglednost i mogućnost pravovremenog zaustavljanja pa dolazi do situacija da se vozači i njihovi četvorotočkaši, kada se suoče u podvožnjaku, ponašaju kao u priči o dva ovna koja su se našla na deblu iznad rijeke.

U ovom podvožnjaku otjecanje oborinskih voda je još i najbolje u odnosu na druga dva ali i u tom segmentu pojave se povremeno problemi koji imaju za posledicu oveće jezerce koje ometa normalan promet.

Drugi podvožnjak povezuje naselje Jezero sa centrom Grada i njegova dobra strana u odnosu na prije spomenuti jeste što ima dvije kolovozne trake i postoji mogućnost normalnog mimoilaženja putničkih automobila ali izvjesnu smetnju prave popucale rešetke na odvodnom kanalu pa vozači moraju praviti blage slalome kako ne bi oštetili točkove svojih automobila.

Pravi i, bukvalno, nepremostiv problem u ovom podvožnjaku nastaje kada padne obilna kiša.

Tada se prostor ispod podvožnjaka pretvara u oveći bazen dubine i do jedan metar i nemoguće je proći bilo kojim automobilom a ko to proba, to se već zove avanturom a ishod iste je da automobil ostane usred bazena i valja tražiti pomoć da se iščupa iz neprilike.

Uglavnom, u situaciji kada je ovaj podvožnjak potopljen mora se, silom prilika, izlaziti na Magistralni put a time se krši nekoliko saobraćajnih pravila i ugrožava sigurnost prometa na glavnoj, magistralnoj cesti.

Definitivno, odvodni kanali u trenucima jačih padavina, u ovom podvožnjaku, nemaju svoju funkciju a razlozi za to mogu biti njihovo zapušenje ili projektantska greška.

Treći podvožnjak koji povezuje naselje Ciljuge sa centrom Grada je najgori slučaj i nemogućnost njegovog korištenja svaki dan dovodi u životnu opasnost na stotine pješaka ali i motoriziranih osoba koje voze Magistralnim putem ili koji se uključuju i isključuju u i sa glavnog puta.

Nakon obilnih kišnih oborina pomenuti podvožnjak izgleda jezivo.

Prvih par dana nakon kiša to je uzak ali veoma dubok bazen pun prljave vode, zagađene fekalijama, raznoraznim smećem, posipnim materijalom koji je ostao od zime i prašine koja se u dodiru sa vodom pretvorila u obilat, masan i ljepljiv mulj.

Kada se voda nekako povuče onda ostane sloj mulja debljine 10 do 15 centimetara i nemoguće je koristiti prolaz a ko pokuša, ili mu obuća ostane u mulju ili nakon izlaska, istu može komotno odmah baciti.

Na ovom mjestu problem je višestruk i posljedice mogu biti i kobne za učesnike u saobraćaju jer na desetine školske djece iz naselja Ciljuge kao i drugi stanovnici ovog dijela Živinica,prinuđeni su da pretrčavaju preko Magistralnog puta,vrebajući povoljnu priliku koja se može čekati i po 5 -10 minuta jer je saobraćaj u ovom dijelu grada izuzetno gust i frekventan.

Osim toga, pomenuti podvožnjak predstavlja i izvor mnogih zagađenja pa ko se i usudi da ga koristi dovodi se u opasnost da se zarazi.

Nadležne komunalne službe trebale bi snimiti stanje i probleme koji su evidentni  u tri podvožnjaka na Magistralnom putu  M-18 koji prolazi kroz grad Živinice i poduzeti adekvatne mjere da bi se u punom kapacitetu priveli svojoj svrsi a to je lakše i sigurnije prometovanje ljudi i motornih vozila u samoj jezgri našeg grada.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje