Početna aktuelnosti Živinički srednjoškolci uzeli učešće u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Živinički srednjoškolci uzeli učešće u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

372
0
Podijeli

Obzirom da ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život, krv je zato često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi, a dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

Ovaj čin nisu propustili punoljetni učenici i po neki profesor koji su se odazvali akciji dobrovoljnog davanja krvi koja je u priličena u prostorijama MSŠ i to za učenike ove škole ali  i Gimnazije .

Organizatori ove akcije su  CK Živinice i Poliklinika za Transfuziologiju UKC-a Tuzla.

Darivanje krvi od strane srednjoškolaca ove dvije živiničke škole već odavno je  tradicija, istakao je skretar CK Živinice Nermin  Aljić.

Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi. A podsjećamo krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Vođenim istim motivom, da pomognu drugima, veći broj srednjoškolaca odazvao se ovoj akciji.

Svake godine ovoj akciji dobrovoljnog daricvanja krvi se odazove  veliki broj mladih ljudi, koji su itekako svjesni potrebe ove tečnosti bolesnima.

Zalihe krvi se, svakodnevno troše, a rok trajanja je ograničen i relativno kratak. Potrebno je da je krv uvijek dostupna pacijentu i čeka na upotrebu, zbog čega su akcije dobrovoljnog davanja od velikog značaja.

S toga je CK Živinice do kraja ove godine planirao organizovati još 13 akcija dobrovoljnog darivanja , a kako nama je kazao sekretar CK,  najavljene su i neke vanredne akcije.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje