Početna aktuelnosti Živinički vatrogasci,ovih dana,imaju pune ruke posla

Živinički vatrogasci,ovih dana,imaju pune ruke posla

412
0
Podijeli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sudeći po izvještajima koje dobivamo svakodnevno,Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice ovih dana ima pune ruke posla.

Ne prođe ni jedan dan a da se na živiničkim ulicama ne začuje karakterističan zvuk sirene a potom ne ukaže vatrogasno vozilo koje juri  ka mjestu na kome je izbio požar.

Cilj je spašavanje ljudi i njihovih materijalnih dobara.

Da bi ta zaštita bila što djelotvornija, organiziraju se profesionalne vatrogasne jedinice.

Te jedinice, kakve postoje po gradovima, većim mjestima i nekim industrijskim preduzećima, raspolažuu stručno osposobljenim vatrogascima, imaju organizirano stalno dežurstvo i spremne su pomoći u svakom trenutku.

Na znak dojave požara vatrogasci brzo kreću na mjesto požara i nastoje ga što prije lokalizirati i ugasiti.

Budući da je riječ o zahtjevnim i složenim poslovima, u tim jedinicama je prijeko potrebna organiziranost i timski rad.

Zbog toga svaka jedinica ima svoga komandira koji organizira i usklađuje rad svih njezinih pripadnika.

Rad Profesionalne vatrogasne jedinice Živinice koordinira komandir Zijad Puzić i to veoma uspješno čini predvodeći neveliku ali veoma sposobnu grupu vatrogasaca.

Komandir veli  da svake godine u ovo doba dolazi do njihovog pojačanog  angažmana na gašenju,prije svega,niskog rastinja ali i kontejnera,dimnjaka ,stambenih jedinica i dr.

Kako ističe gospodin Puzić,uzroci i uzročnici požara su različiti ali se uglavnom radi o ljudskom faktoru.

Iako Profesionalna vatrogasna jedinica Živinice nije velika,ima osam vatrogasaca, ipak uspijeva da odgovori  svim postavljenim zadacima.

Radne zadaće vatrogasaca vrlo su raznolike.

Osim što spašavaju ljude i imovinu, vatrogasci pomažu i u drugim opasnostima, kao što su poplave, olujno nevrijeme, prometne nesreće te ekološke i druge katastrofe.

Kada nemaju operativnih akcija (gašenja požara i dr.), vatrogasci se informiraju o novostima u vatrogastvu, uključuju se u teoretsku nastavu te izvode praktične i kondicione vježbe kako bi bili što spremniji za obavljanje radnih zadataka.

Posao vatrogasca je veoma kompleksan,odgovoran i opasan i živinički vatrogasci svakodnevno rade na svom educiranju i na svojoj spremnosti za svaki izazov koji se postavi pred njih a izazova je mnogo.

Jasminko Razić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje