Početna aktuelnosti Znate li zašto se slavi Cvjetnica?

Znate li zašto se slavi Cvjetnica?

425
0
Podijeli

Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine.

Postoje i određeni običaji vezani uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a postoje neki običaji i zanimljivosti vezane za taj dan. Iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje.

POKRETNI PRAZNIK

S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pokretni praznik, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

BLAGOSLOV MASLINOVIH I PALMINIH GRANČICA

Na Cvjetnicu se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Blagoslovljene grančice vjernici nose u svoj dom, gdje ih osušene čuvaju do iduće Cvjetnice. Osim maslinovih i plaminih grana, kršćani u crkvu donose i bukete proljetnog cvijeća. 

UMIVANJE U CVIJEĆU

Negdje je običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.

Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

ISPLETENE PALMINE GRANČICE

Negdje se na posvetu se nose takozvane pome, odnosno ispletene palmine grančice.

Pomu su prema običajima nosila samo djeca, a danas su posebno cijenjene jer su rijetke i rijetki ih znaju isplesti. Blagoslovljene pome nose se u polje, staju, kuću…

PRIPREME ZA USKRS

Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Jasminko Razić

Pletenje maslinovih grančica

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje