Početna aktuelnosti CIK BiH donio Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u...

CIK BiH donio Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u BiH 2022. godine

103
0
Podijeli

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, u toku prošlog vikenda, donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine.

Za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda najviše glasova je dobio Denis Bećirović (SDP) 330.238, ispred Bakira Izetbegovića (SDA) koji je osvojio 214.412 glasa i Mirsada Hadžikadića (Platforma za progres) sa osvojenih 30.968 glasova.

Na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda najviše glasova je dobio Željko Komšić (DF) 227.540, dok je Borjana Krišto (HDZ) osvojila 180.255 glasova.

Pobjedu na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda odnijela je Željka Cvijanović (SNSD) sa osvojenih 327.720 glasova, ispred Mirka Šarovića (SDS) sa 224.912 glasova i Vojina Mijatovića (Ujedinjeni za slobodnu BiH) sa 38.655 glasova.

CIKBiH sinoć je objavio konačne rezultate za: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Rezultati izbora za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uslovi.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje