Početna aktuelnosti Knjiga ˝Hadžibeg˝ autora Kemala Čopre promovisana u Živinicama

Knjiga ˝Hadžibeg˝ autora Kemala Čopre promovisana u Živinicama

365
0
Podijeli

Gradska biblioteka Živinice u petak je upriličila promociju knjige  ˝Hadžibeg ˝ Kemala Čopre.

Radi se o knjizi u kojoj autor svojim izražavanjem i pisanje priča starog dede Uzeira, ustvari čuva bosanski duh i mentaliteg našeg čovjeka kao i podneblja iz kojeg dolazi.

˝Hadžibeg˝ je knjiga koja je u posljednje vrijeme najprodavanija ne samo kod nas nego izvan naše zemlje.

Hadžibeg se pojavio 2014. a prva knjiga je štampana 2015. Prvi tiraž od 500 primjeraka je rasprodan prije nego što je knjiga izašla iz štampe. I od tada njegova popularnost i čitanost rastu.

Na predstavljanju knjige u Živinicama , u izdanju izdavačke kuće ZORO Sarajevo istaknuto je da ona obuhvata preko 200 priča te da govori o običnim ljudima. Prema riječima autora, knjiga je napisana u duhu jezika starijih bosanskohercegovačkih generacija, a priče su inspirisane anegdotama iz mahala i ulica i svakodnevnicom prosječnog građanina koji živi na ovim prostorima.

Kako ističe predstavnik izdavača Samir Fazlić, u novoj knjizi Kemala Čopre, nakon njegove prve dvije knjige, objedinjene su nove i stare priče na preko 450 stranica.

Hadžibegove priče pretočene u knjige, ovaj bh pisac , ne samo da bude ona nježna sjećanja na djetinjstvo, na jedno drugo vrijeme, već su i svojevrstan riječnik jednog jezika koji još samo živi ponegdje u ponekim budžacima sarajevskih mahala i trajan su dokument o jednom vremenu, o ljudima i običajima, o životnoj mudrosti…

Uzeir Hadžibeg je dobroćudni ters koji voli ljude i sa ljudima. On je simbol svega onogo što smo svi mi izgubili. Možda je i zato Uzeir Hadžibeg izrastao u takvog giganta, odvojio se od autora i počeo živjeti svoj život pokupivši simpatije i naklonost ljudi diljem planete bez obzira na vjeru i naciju.

Novinarka:Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje