Početna aktuelnosti Počela isplata potraživanja radnicima ˝Konjuha˝

Počela isplata potraživanja radnicima ˝Konjuha˝

73
0
Podijeli

700 bivših radnika fabrike namještaja Konjuh ovih dana  trebali bio dobiti svoja potraživanja, od prodaje dijela imovine ove fabrike.

Radnici nekadašnjeg ginata, kažu da nisu u potpunosti zadovoljni , ali su sretni jer su se izborili za ono što su zaradili.

Fabrika namještaja Konjuh u stečaju je od 2016. godine.

Po odlasku fabrike u stečaja imovina je procijenjena na 52 miliona.

Dana je ta cijena pala na 39 miliona KM i prodaje se u 13 lotova.

Podsjećamo Fabrika stolica i Autosaobraćaj ranije je prodat, a nedavno novog vlasnika dobili su restoran i Salon namještaja “Konjuh”.

Novi vlasnik restorana je privatna firma iz Kalesije koja je isti kupila u iznosu od 590 hiljada KM, dok je živinička firma preuzela vlasništvo na bivšim Konjuhovim salonom namještaja plativši ga više od 1 miliona KM.

Zahvaljujući upravo prodaji ova dva objekta , bivši radnici Konjuha konačno su dočekali uvezivanje staža ali i da naplate svoja potraživanja.

Radi se o 700 radnika koju su tužili,  i oni će dobiti  2 ,2 posto od sudskih potraživanja, kaže za TVŽ predsjednik Sindikata DD Konjuh Živinice Mujo  Gavranović, te naglašava , da će bivši direktori dobiti od 50 do 80 hiljada KM , a radnici od 10 do 20 hiljada KM.

U proteklih 5 godina , 94 radnika Konjuha su penzionisana.

Uvezivanje radnog staža svim radnicima nekadašnjeg  giganta je prioriret , ističe Gavranović, i naglašava, da bi se to moglo desiti uskoro.

Podsjećamo, mašine u ovoj fabrici još rade.

Stolovi i stolice i dalje silaze sa proizvodnih traka, kako za domaće tako i za strano  tržište.

Zahvaljujući kupcima kojih je  najmanje iz Živinica,  30 radnika nekadašnjeg giganta još uvijek  zarađuje egzistenciju svojim porodicama.

Dijana Svrakić

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje