Početna aktuelnosti U Živinicama igrana predstava ˝Kreketanje˝

U Živinicama igrana predstava ˝Kreketanje˝

43
0
Podijeli

Predstava po tekstu Almira Bašovića „Kreketanje“ u režiji Aleša Kurta, u petak je odigrana pred živiničkom publikom na velikoj sceni BKC Živinice.

“Kreketanje” je komad iz Bašovićeve zbirke “Četiri i po drame”, žanrovski definiran kao komedija s tezom o sličnosti pozorišta i stvarnog života.

Predstava Kreketanje rađena je u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Premijerno je polovinom marta mjeseca izvedena u Tuzli, a nakon nekoliko odigranih repriza , u petak je izvedena i pred živiničkom publikom.

Autor predstave Almir  Bašović kroz “Kreketanje” koje naziva “predstavom o predstavi” pokazao je važnost pozorišta i scenske igre.

Predstava je drugačija od onoga na što smo do sada navikli. Nema izlaska glumaca na bis, ni aplauza publike koja u jednom trenutku i sama postaje dio predstave. Tuzlanski glumci su ispunili zadatak da inspirišu publiku i provedu je kroz mnoge teme kojim se bavi “Kreketanje”.

Sam komad je zbog složenog scenskog pokreta i koreografije i fizički vrlo zahtjevan za glumce.

Međutim,  BKC Živinice je pokazao da je spreman i za igranje ovakvih predstava.

U predstavi Kreketanje igraju glumci: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević/Hasan Sušić, Elmir Krivalić, Jasmina Dedić – Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac i Samina Mujkanović.

Dramaturg Kemal Bašić, scenografija je radila  Sabina Trnka, kostimografiju Vesna Teodosić te koreografiju Amila Terzimehić.

Poslije Živinica u izvedbi ove predstave uživaće publika u Sarajevu , a zatim u Novom Sadu, Banju Luci a svakako će biti igrana i na svim većim festivalima u regionu.

Dijana Svrakić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje