Početna aktuelnosti Potpisan ugovor o restauraciji Stare džamije u Priluku

Potpisan ugovor o restauraciji Stare džamije u Priluku

159
0

Mnogo je džamija u Tuzlanskom kantonu koje su po nečemu specifične i lijepe, ali jedna od onih koja se po mnogo čemu izdvaja je Stara džamija u Priluku.

Ova džamija jedinstvena je po mnogo čemu.

Ponajprije prirodnom ambijentu koji je okružuje, pa po tome što je u cjelosti izgrađena od drveta te je jedna od pet takvih u Bosni i Hercegovini.

Stara džamija u Priluku prkosi vremenu još od davne 1736. godine kada ju je izgradio kapetan tuzlanske kapetanije Derviš hadži Hasan–beg, zajedno sa svojim saradnikom Mustafom.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine proglasila je “Prirodno- graditeljsku cjelinu drvene džamije u selu Priluk kod Živinica” nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenik čine: drvena džamija, harem sa mezarjem i hrastova šuma koju čini 145 stabala hrasta lužnjaka.

Zasigurno se može reći da Stara džamija u Priluku predstavlja remek-djelo domaćeg graditeljstva i neprocjenjivo kulturno i historijsko blago te ima nemjerljiv značaj kako za Medžlis Islamske zajednice Živinice, tako i za grad Živinice, mještane Priluka, ali isto i za kulturu cijele Bosne i Hercegovine.

Kako je u prošlosti Stara džamija u Priluku bila jedina u mjestu i okolini, vjernici su petkom i za bajrame znali dolaziti na konjima ili pješačiti i po desetak kilometara kako bi obavili molitvu. U funkciji je bila sve do 1998. godine i u njoj se obavaljalo svih pet vakata namaza, džume i bajram-namazi.

U Staroj džamiji još uvijek svakog petka, starije džematlije klanjaju dva rekata nafile-namaza, kako ona ne bi otišla u zaborav.

Do sada j ovaj objekat nekoliko puta obnavljan ali nije mijenjao izgled.

23. janura 2024. godine, Medžlis Islamske zajednice Živinice, imenovao je stručnu komisiju čiji je zadatak bio izbor arhitektonske kuće koja će pristupiti izradi projektne dokumentacije za rehabilitaciju, sanaciju, restauraciju i konzervaciju Stare džamije u Priluku.

Komisija je radila u slijedećem sastavu: Dr. sc. Suadin Strašević, predsjednik Komisije, te članovi Amir Dedić, Fehim Šljivić, Sedin ef. Karić, Edis Nišić, Majda Taletović i Nusret Omerkić.

Komisija je radu pristupila krajnje ozbiljno i odgovorno shvatajući ogromnu važnost projekta, obzirom da se radi o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine i dobrom od najveće vrijednosti.

Jučer je u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Živinice potpisan ugovor između Medžlisa islamske zajednice Živinice i arhitektonskog biroa “Arhi plus” iz Mostara.

Za Medžlis islamske zajednice Živinice ugovor je potpisao Glavni imam Sedin ef. Karić, a za arhitektonski biro “Arhi plus” Mostar direktor Sead Dugalić.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje