Početna aktuelnosti Dan grada Živinice dostojno i dostojanstveno obilježen

Dan grada Živinice dostojno i dostojanstveno obilježen

249
0

Dan grada Živinice – 19. juni jučer se obilježio nizom manifestacija, a centralni program upriličen je u periodu od 18 do 21 sat.

Gradsko vijeće Živinice na čelu sa Predsjedavajućim Nailom Jusićem i Gradska uprava Živinice koju predvodi Gradonačelnik Began Muhić, potrudili su se da i ove godine najznačajniji datum grada Živinice bude dostojno i dostojanstveno obilježen.

Pored velikog broja građana Živinica, programu obilježavanja 19. juna – Dana grada Živinice, prisutvovali su i brojni gosti i ugledne zvanice iz Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine i naše države Bosne i Hercegovine.

Današnja teritorija grada Živinice utvrđena je prije 65 godina, 19. juna 1959. godine, Odlukom Narodne skupštine Narodne republike Bosne i Harcegovine.

Odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine od 1.4.2019. godine, verifikovan je prijedlog Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  da Živinice dobiju status grada.

Brojne delegacije iz društveno – političkog života grada Živinice, Tuzlanskog kantona, Federacije Bosne i Hercegovine kao i sa nivoa države Bosne i Hercegovine jučer su, povodom Dana grada Živinice, najprije odale počast poginulim borcima Narodno – oslobodilačkog rata od 1941. do 1945. godine, zatim šehidima i poginulim borcima Odbrambeno – oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine kao i Heroju Odbrambeno – oslobodilačkog rata Nesibu Malkiću.

Potom je održana Svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli promociji i prosperitetu grada Živinice kao i priznanja učenicima generacije za školsku 2023./2024. godinu.

Na svečanoj akademiji ,bio je prisutan Premijer Tuzlanskog kantona sa nekoliko ministara, zatim zastupnici u parlamentima Federacije Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona.

Prigodnim riječima, u ime Skupštine Tuzlanskog kantona, obratio se Predsjednik Žarko Vujović.

Aktuelni sastav najvišeg predstavničkog tijela građana naše lokalne zajednice, Gradskog vijeća Živinice na čelu sa Predsjedavajućim Nailom Jusićem, najefikasnija je i najproduktivnija grupacija vijećnika u historiji Živinica.

Sve krucijalne odluke za sveukupni život našeg grada, a koje omogućavaju napredak naše lokalne zajednice, usvoje se u Gradskom vijeću Živinice i kao takve postanu operativne za Gradsku upravu Živinice.

Grad Živinice je bosanskohercegovačka sredina koja je u zadnjih godinu dana apsolutni hit u regiji i o kome se priča u superlativima.

Rezultati koje postiže Gradska uprava Živinice na čelu sa dr. Beganom Muhićem Gradonačelnikom Živinica postaju polako ali sigurno urneci za sve druge lokalne zajednice i u mnogim oblastima života lučunoše smo novog, modernog, inovativnog, progresivnog.

U drugom dijelu Svečane akademije dodijeljena su i prigodna priznanja, najprije živiničkim učenicima generacije 2023./2024. školske godine.

Priznanja najboljim učenicama i učenicima uručio je Gradonačelnik Began Muhić.

Nakon toga, priznanja su dodijeljena svima onima koji su na neki način doprinijeli očuvanju, promociji i razvitku grada Živinice.

Priznanja su uručili Predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić i Gradonačelnik Began Muhić.

Svečanu akademiju povodom 19. juna – Dana grada Živinice, svojim učešćem, uveličali su i obogatili: mališani Dječijeg obdaništa Živinice, Gradska Limena glazba Konjuh Živinice, muzička umjetnička grupa predvođena dr. Suadinom Straševićem, Gradski tamburaški orkestar Živinice, Gradski mješoviti hor Živinice sa Gradskim dječijim horom Poletarci i Udruženje sazlija Sevdah Živinice.

Program obilježavanja 19. juna – Dana grada Živinice završen je velikim koncertom na kome su nastupile poznate bosanskohercegovačke estradne zvijezde Mirza Šut i Zehra Bajraktarević, a kojim je, ujedno, otvorena i kulturno – zabavna manifestacija „Živiničko ljeto 2024.“

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje