Početna aktuelnosti Transparentnost – jedan od osnovnih postulata u radu Gradonačelnika Živinica

Transparentnost – jedan od osnovnih postulata u radu Gradonačelnika Živinica

146
0

Prema mnogim zvaničnim pokazateljima Grad Živinice najtransparentniji je bosanskohercegovački grad zahvaljujući ne samo poštovanju svih zakonskih odredbi u kontekstu objave informacija, nego i svih preporuka koje javnim upravama u cilju uvećanja transparentnosti rada, daju različita tijela i organizacije.

Dodatno, Grad Živinice i sam razvija područje transparentnosti rada uprave odnosno objavu informacija i komunikaciju sa građanima razvijajući vlastite aplikacije putem kojih objavljuje informacije i mnoge kanale putem kojih se odvija komunikacija s građanima. 

U tim je pokazateljima obuhvaćen niz indikatora transparentnosti koji su se tiču sljedećih područja: javnost sjednica Gradskog vijeća, javnost rada i odluka same gradske uprave, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, saradnja s civilnim društvom  i direktna participacija građana u odlučivanju.

Gradonačelnik Živinica dr. Began Muhić u svom radu posebno insistira na transparentnosti u namjenskom, dogovorenom i planiranom utrošku budžetskih sredstava.

Transparentnost rada javne uprave je područje koje sekontinuirano dodatno razvija – kako u pogledu zakonskih regulativa koje se donose a zatim primjenjuju i poštuju tako i u pogledu razvoja dodatnih kvalitetnih rješenja od strane same uprave koja želi razvijati transparentnost svoga rada.

U tom smislu definicija Grada Živinice kao najtransparentnijeg bosanskohercegovačkog grada tiče se svih dosadašnjih dometa ali i svih budućih stremljenja u razvoju novih projekata transparentnosti.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje