Početna aktuelnosti Obilježena 29. godišnjica masakra na Karauli

Obilježena 29. godišnjica masakra na Karauli

35
0

Pretužno je bilo danas ispred skromnog spomen obilježja žrtvama agresorskog zločina u prognaničkom naselju Karaula.

Težak, neizlječiv bol u svojim srcima nose naročito roditelji nastradale djece kao i najbliži srodnici.

Rana koju nose na srcu roditelji nikad ne može zacijeliti, pa čak je ta bol i veća zbog indolentnosti institucija države koje bi već jednom trebale procesuirati i sankcionirati egzekutore ratnog zločina nad civilima.

Svi oni, kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja, izbjegli su u Živinice i druge slobodne krajeve Bosne i Hercegovine u nadi da se spasu od agresije i agresorskih granata.

Niko ni slutio nije da će ta nedjelja, sunčana i lijepa, dan u svjetskoj sedmici posvećenoj djeci i dječijim pravima, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji, da će na slobodnoj teritoriji biti prekinuti u jednom trenu životi sedmero nevine djece, od kojih su najstariji imali samo po deset godina.

Agresorska kasetna bomba tog kobnog 8. oktobra 1995. godine ubila je:


Amru (Meksudin) Seferović, rođena 1993. godine;

Ramizu (Ramiz) Husejnović, rođena 1992. godine;

Amela (Ismet) Ibrahimovića, rođen 1985. godine;

Mirsada (Agan) Gojkića, rođen 1987. godine;

Selvera (Sadif) Nukića, rođen 1988. godine;

Amiru (Avdo) Delić, rođena 1988. godine;

Amiru (Hamid) Salkić, rođena 1985. godine;

Rajfu (Mehmed) Suljić, rođena 1958. godine;

Rahimu (Osman) Musić, rođena 1949. godine

Na današnjem simboličnom obilježavanju 29. godišnjice masakra u prognaničkom naselju Karaula bio je prisutan i predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić, gradski vijećnik Mevludin Salković kao i savjetnik gradonačelnika Živinica Jasmin Omerbegović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić je  roditeljima i rodbini žrtava izrazio duboku i iskrenu sućut zbog tragedije koja ih je snašla prije 29 godina.

Još jednom su svi  učesnici današnjeg obilježavanja tragičnog 8.oktobra 1995. godine istakli potrebu adekvatnijeg i dostojanstvenijeg obilježavanja i ovog ali i svih drugih važnih datuma iz naše bliže i dalje historije kako se ista ne bi ponavljala, te da se procesuiraju oni koji su počinili ovaj strašan ratni zločin.

Grad Živinice je već u proceduri izrade novog spomen obilježja koje će biti svevremenski podsjetnik na masakr na Karauli, koji će biti trajni doprinos kulturi sjećanja i nezaborava.

Jasminko Razić/Nihad Kovačević

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje