Početna aktuelnosti Obilježena 31. godišnjica pogibije heroj Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Obilježena 31. godišnjica pogibije heroj Nesiba Malkića i njegovih saboraca

12
0

Na lokalitetu Crna Rijeka obilježena je 31. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210.V.o.b Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića. Poginuli su 25. oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni, dok su krenuli u akciju izviđanja.

U znak sjećanja na heroje, koji su braneći čast i slobodu BiH izgubili živote, danas je na mjestu pogibije upriličen program obilježavanja 31. godišnjice.

Na mjestu pogibije heroja Nesiba Malkića – komandanta 210. viteške oslobodilačke brigade i četiri člana komande ove brigade, porodice, predstavnici svih nivoa vlasti,  saborci i predstavnici boračkih udruženja, i drugi građani danas su nakoj 31 .godine od tog događaja odali počast najboljim sinovima BiH.

Program je započeo učenjem jasina i fatihe,a zatim je historijski čas održao Mehmed Fočić sudionik događaja iz 1993.godine, komandant 2.Živiničkog bataljona.

Učenice mješovite srednje škole iz Živinica pročitale su radove na temu Nesib Malkić heroj oslobodilačkog rata.

Organizator obilježavanja godišnjice je UDNRP Grada Živinice.

 

210.Viteška oslobodilačka brigada formirana je 12. februara 1993. godine. Bila je to brigada 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena „viteškom“, a njen prvi komadant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogibije brigada je nazvana po njemu.

Od ukupnog broja dejstava 210. brigade 75% se odnosilo na odbranu drugih općina, što dovoljno govori o kakvoj je formaciji riječ.

Porodice poginulih ovaj dan svake godine proživljavaju sa posebnom  emocijom, jer se vraćaju sjećanja, a tuga za najmilijim nikada neće prestati.

Delegacija Grada i Gradskog vijeća Živinice danas je bila prisutna na Nišićkoj Visoravni a gradonačelnik se prigodnim riječima obratio prisutnim.

Pored predstavnika iz Grada Živinice, bile su prisutne delegacije iz  TK, općine Ilijaš ali i drugih kantona BiH.

Po završetku programa položeno je cvijeće i proučena fatiha kod spomen obilježja najboljih sinova Grada Živinice.

 

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje