Početna aktuelnosti Potpisan Sporazum o izgradnji turbeta heroju Oslobodilačkog rata rahmetli Nesibu Malkiću

Potpisan Sporazum o izgradnji turbeta heroju Oslobodilačkog rata rahmetli Nesibu Malkiću

1189
0
Podijeli

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor Fonda memorijala Suad Zijadić su, u prostorijama Općine Živinice, potpisali Sporazum o sufinansiranju izgradnje turbeta rahmetli Nesibu Malkiću, heroju Oslobodilačkog rata, na mjestu ukopa u Dubravama Gornjim.

Novopotpisanim sporazumom definirana su međusobna prava i obaveze Fonda memorijala i Općine Živinice u navedenom projektu.

U mjesecu oktobaru obilježena je 25. godišnjica pogibije heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca, gdje je na dan sjećanja simbolično izvršena primopredaja dokumentacije plana izgradnje Turbeta. Dakle, riječ je o memorijalnom, ali i šehidskom turbetu, kojim će se ovjekovječiti herojstvo poginulih boraca.

Turbe će biti sličnog izgleda kao ono izgrađeno na Šehidskom mezarju Kovači u čast predsjedniku Aliji Izetbegoviću, s tim da će konstrukcija istog biti nešto umanjenija.

Projekat izgradnje Turbeta je pripremljen prije desetak godina. Općina Živinice je jedina Općina koja se odlučila za realizaciju navedenog projekta. Pored izgradnje Turbeta vodeća vlast Općine Živinice na čelu sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem, u čast poginulim herojima u Oslobodilačkom ratu, planira i otvaranje muzejske postavke.

“Mi smo svim srcem prihvatili Projekat izgradnje Turbeta. Dužni smo da u historiji Bosne i Hercegovine zabilježimo i nikad ne zaboravimo sinove naše Domovine koji su dali svoje živote za nju i za nas. Kada se govori o historiji, o našim herojima, kao i o ratu tu politike ne smije biti. Drago mi je da je došlo do ove realizacije kojom ćemo ostaviti podsjetnik za buduće generacije. Ono što je posebno značajno jeste da je urađen urnek kada je u pitanju Turbe, jer mislim da se za sve poginule borce u svim gradovima BiH trebaju uraditi isti podsjetnici na njihova herojstva. Ono što mi sad uradimo u cilju sjećanja ostat će dok je zemlja Bosanska”, istakao je ovom prilikom načelnik Samir Kamenjaković.

Alma Suljkanović/Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje