Početna aktuelnosti 10 MART – SVJETSKI DAN BUBREGA

10 MART – SVJETSKI DAN BUBREGA

143
0
Podijeli

Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi. Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne tvari koje se izlučuju urinom.
Hronična bolest bubrega je “tiha” bolest koja obično nastaje neprimjetno, mjesecima i godinama, bez prethodnih najava i upozorenja. Čovjek može izgubiti i do 90 % funkcije bubrega prije nego što nešto primijeti.
Bubrezi su izuzetno važni za naše zdravlje i kvalitet života. Ne samo da oni čiste naš organizam nego i regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstoću kostiju i stimuliraju stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja nose kisik po tijelu.
Znaci napredovanja hronične bolesti bubregasu: otečeni zglobovi, umor, poteškoće u koncentraciji, smanjen apetit, čudni izgled urina.

1. Budite fizički aktivni i u formi – na taj način možete bolje kontrolisati krvni pritisak i tjelesnu težinu.
2. Redovito kontrolišite šećer u krvi – rano otkrivanje i primjereno liječenje šećerne bolesti smanjuju učestalost dijabetičke nefropatije i zatajenja bubrega.
3. Kontrolirajte krvni pritisak – arterijska hipertenzija drugi je po učestalosti uzrok oštećenja bubrega.
4. Jedite zdravu hranu i kontrolišite tjelesnu težinu – smanjite unos soli na 5 do 6 grama dnevno. Ne dosoljavajte hranu!
5. Održavajte zdravi unos tekućine – 1,5 do 2 litre vode dnevno znatno olakšava bubrežnu funkciju čišćenja štetnih produkata iz krvi. Osobe s bubrežnim kamencima moraju piti i više.
6. Ne pušite – pušenje djeluje nepovoljno na cirkulaciju krvi kroz bubrege i na taj način ih oštećuje, a istovremeno povećava rizik od raka bubrega za 50%.
7. Ne uzimajte lijekove nekontrolisano – lijekovi protiv bolova mogu oštetiti vaše bubrege.
8. Provjerite funkciju bubrega ako imate jedan ili više rizičnih simptoma.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje