Početna aktuelnosti 15. novembar – Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

15. novembar – Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

76
0
Podijeli

Svjetski dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća održava se 15. novembra i ima za cilj podizanje svijesti i predstavljanje novih saznanja o ovoj bolesti.

HOBP – što označava hroničnu opstruktivnu bolest pluća – uključuje hronična plućna stanja hroničnog bronhitisa i emfizema, koje odlikuje opstrukcija protoka vazduha i problemi vezani za disanje.

Od hronične opstruktivne bolesti pluća oboli oko 300 miliona slučajeva širom svijeta, i ovo oboljenje je treći uzrok smrti u svetu.

Vodeći uzrok hronične opstruktivne bolesti pluća koji se može spriječiti je pušenje cigareta, a napori na prevenciji usredsređeni su na ograničavanje ove izloženosti.

Kontrola izloženosti drugim štetnim agensima takođe može pomoći u smanjenju broja slučajeva hronične opstruktivne bolesti pluća.

Profesionalna izloženost je veliki faktor rizika od dobijanja hronične opstruktivne bolesti pluća, u prilog čemu govori i procenti da 31% slučajeva oboljelih osoba nikada nije koristilo duhanske proizvode.

U činioce koji mogu da izazovu hroničnu opstruktivnu bolest pluća spadaju:

  • mineralne prašine (prašina od uglja, silicijum dioksid, azbest)
  • organska prašina (pamuk, drvo, žitarice)
  • isparenja od metala / zavarivanja (kadmijum)
  • izduvni gasovi motora,
  • isparenja asfalta / katrana ili isparenja u okviru putnih i krovnih radova
  • dim od požara
  • drugi hemijski gasovi ili pare.

Različite kampanje mogu minimizirati izloženost ovim štetnim agensima povezanih sa radnim mjestom i spriječiti nastanak novih slučajeva i pogoršanje postojećih slučajeva.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje