Početna aktuelnosti Sastanak povodom Gender akcionog plana BiH

Sastanak povodom Gender akcionog plana BiH

2331
0
Podijeli

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o usvajanju Gender akcionog plana Bosne i Hercegovine (GAP BiH)  za period 2018. – 2022. godine.

Ovo je treći dokument u ovoj oblasti koji sadrži strateške ciljeve, programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada.

GAP BiH sadrži mjere koje će biti provedene radi realizacije tri strateška cilja usmjerena na izradu, provođenje i praćenje programa mjera za unapređenje ravnopravnosti spolova u institucijama vlasti po prioritetnim oblastima; izgradnju i jačanje sistema, mehanizama i instrumenata za postizanje ravnopravnosti spolova; kao i uspostavljanje i jačanje saradnje i partnerstva.

Među prioritetnim oblastima su sprečavanje i suzbijanje nasilja na osnovu spola, uključujući nasilje u porodici i trgovinu osobama, rad, zapošljavanje i pristup ekonomskim resursima,  javni život i donošenje odluka te daljnje jačanje saradnje na regionalnom i međunarodnom nivou.

Usvajanje Gender akcionog plana obaveza je Bosne i Hercegovine proistekla iz domaćih dokumenata, kao i međunarodnih obaveza preuzetih ratifikacijom konvencija iz oblasti ravnopravnosti spolova.

Danas je u Živinicama održan prvi sastanak  po pitanju GAP-a .

Domaćin sastanka bio je Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Na temu “Trenutni položaj žena u gradu Živinice” govorila je Selma Zahirović a o pravnim okvirima za GAP nešto više kazala je Lejla Hodović, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova pri Vladi Federacije BiH.

Sastanku su prisustvovali direktori javnih ustanova kojima je osnivać Grad Živinice, članovi Gradske uprave kao i članice Komisije za jednakopravnost spolova Grada Živinice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje