Početna aktuelnosti 17. novembar – Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

17. novembar – Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

232
0
Podijeli

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju se tradicionalno obilježava svake godine 17. novembra u cilju usmjeravanja pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, dakle rođenja djeteta prije 37. sedmice trudnoće.

Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama, te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije incidenca prijevremeno rođene djece iznosi 5 do 10 %, što znači da svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena.

Donja granica prijevremenog porođaja danas se smatra 22. sedmica trudnoće.

Ova granica vezana je uz mogućnost ploda da preživi nakon rođenja.

Danas, uz napredak tehnologije i neonatološke službe najmanje 90 posto prijevremeno rođenih preživi, čak i djeca rođena sa samo 500 grama tjelesne težine.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju od 2011. godine uvršten je u kalendar Svjetske zdravstvene organizacija kao dan podizanja svijesti javnosti o svim izazovima sa kojima se susreću prijevremena rođena djeca, kao i njihovi roditelji kojima je potrebna pomoć u informisanju i savladavanju raznih tehnika kako bi svom djetetu mogli omogućiti najbolju moguću njegu u veoma zahtjevnom razdoblju nakon izlaska iz bolnice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje