Početna aktuelnosti 18. novembar – Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima

18. novembar – Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima

385
0
Podijeli

Na Evropski dan podizanja svijesti o antibioticima koji se obilježava 18. novembra  Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje javnosti da antibiotike koristi samo onda kada ih propiše ljekar i na način propisan od strane ljekara.

Od trenutka kada su otkriveni prije oko 70 godina, antibiotici su većini nas sačuvali život tako što su savladavali bakterijske infekcije koje bi inače imale fatalan ishod.

Primjena antibiotika i vakcina produžila nam je životni vijek za prosječno 20 godina.

Ukoliko želimo da sačuvamo ovo medicinsko čudo, moramo u potpunosti razumjeti kada antibiotici djeluju, a kada ne djeluju, te se ponašati u skladu s tim.

To je pitanje od važnosti za svakoga, od onih koji donose politike i strategije, onih koji provode istraživanja i proizvode i distribuiraju antibiotike, do onih koji ih propisuju i koriste.

Svijest o učincima prekomjerne upotrebe i zloupotrebe antibiotika je globalno na visokoj razini, ali je niža u zemljama u kojima su antibiotici nešto slabije regulirani i u kojima se mogu izdavati bez recepta: u svake dvije od tri zemlje u istočnom dijelu evropskog regiona SZO.

Globalno istraživanje SZO ukazuje na to da se više od polovine svih lijekova – uključujući i antibiotike – propisuje, izdaje ili prodaje na neodgovarajući način, a polovina pacijenata uzima lijekove na neadekvatan način. To dovodi do jačanja rezistencije na antibiotike, čime se smanjuje broj djelotvornih antibiotika.

Osim toga, alarmantna je činjenica da u posljednjih 25 godina nije otkrivena niti jedna nova grupa antibiotika, usprkos istraživačkim naporima.

Ovaj problem ne ostavlja ogromne posljedice samo na zdravlje, nego ima i snažan ekonomski utjecaj i na pojedince i na društva, jer rezistentne infekcije mogu biti i do 100 puta skuplje za liječenje.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje