Početna aktuelnosti 23 godine od zločina nad tuzlanskom mladošću

23 godine od zločina nad tuzlanskom mladošću

1171
0
Podijeli

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine.
Prije dvadeset i tri godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na cenar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka.

U Tuzli je danas održano  komemorativno obilježavanje posvećeno sjećanju na žrtve tragedije na Kapiji i sjećanju na sve civilne žrtve rata.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i cvijeće civilnim žrtvama na Slanoj Banji te upriličena komemoracija i polaganje vijenaca i cvijeća civilnim žrtvama na Kapiji. U 20:55 sati, u vrijeme napada oglasit će se sirene.

Vlada Tuzlanskog kantona još prije dvije godine donijela je odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji, Danom žalosti za područje Tuzlanskog kantona. Sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona istaknule su zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno – umjetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

Usljed pada granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu, na današnji dan ubijena je 71 osoba, prosječne životne dobi 23 godine. Najmlađa žrtva imala je dvije godine.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje