Friday, May 7, 2021
Početna aktuelnosti 24.oktobar-Dan Ujedinjenih naroda

24.oktobar-Dan Ujedinjenih naroda

645
0
Podijeli
Današnji dan, 24. oktobar, slavi se kao dan Ujedinjenih naroda, međunarodne organizacije kojoj je temeljni zadatak održavanje svjetskog mira i sigurnosti.
Povelja Ujedinjenih naroda i Statut novoga Međunarodnog suda stupili su na snagu 24. oktobra 1945., budući da je prethodno 29 zemalja potpisalo ratifikacijske dokumente.

Povelja je proklamirala osnovne ciljeve Ujedinjenih naroda: održanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa na temelju poštovanja ravnopravnosti i samoodređenja naroda te saradnju u rješavanju ekonomskih, socijalnih, kulturnih i humanitarnih teškoća.

Ujedinjeni narodi će usklađivati djelatnost različitih naroda u ostvarivanju tih ciljeva.

Prve zamisli o osnivanju nove svjetske organizacije, koja će zamijeniti nekadašnje nedjelotvorno Društvo naroda, sežu još u ratnu 1941. godinu.

Tada su američki predsjednik Franklin Roosevelt i britanski premijer Winston Churchil u Atlantskoj povelji izrazili želju naroda antihitlerovske koalicije za stvaranje međunarodne organizacije koja bi održavala mir i sigurnost u svijetu.

Ujedinjeni narodi su od Drugoga svjetskog rata, bez obzira na svoju nesavršenost i neuspjehe mnogih pothvata, opravdali svoje postojanje i pokazali se nezamjenjivom institucijom međunarodne saradnje, očuvanja svjetskog mira i sigurnosti.

Do danas je broj članica Ujedinjenih naroda porastao na 192, a Bosna i Hercegovina se ovoj organizaciji pridružila 22. maja 1992. godine kao 177. zemlja članica.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje