Početna Uncategorized 26.godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

26.godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

122
0
Podijeli

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu danas je Dan žalosti, zastave su spuštene na pola koplja, a gradom vlada neopisiva tišina i tuga. Tuzlaci se tako sjećaju kada je prije 26 godina u eksploziji granate ispaljene sa položaja Vojske RS-a sa planine Ozren ubijena 71 osoba prosječne starosti 23 godine, a više od stotinu djevojaka i mladića je teško ili lakše ranjeno.

Samo nekoliko žrtava bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva Sandro Kalesić – imao dvije i po godine.

Većina poginulih te večeri sahranjeni su na Aleji mladosti na Slanoj Banji, 124 osobe nose ožiljke ranjavanja od podmuklog projektila, a beskonačan je broj onih koji na pomen ovog datuma osjećaju gorčinu, tugu…

U Aleji mladosti i na Kapiji danas su mnogobrojne delegacije su položile vijence i cvijeće te odale dužnu počast nevinim žrtvama.

Za zločin na Kapiji samo je odgovarao Novak Đukić, general Vojske RS-a. Osuđen je najprije na 25 godina zatvora, a nakon poništavanja presude i novog suđenja pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora. Međutim novu presudu je dočekao na slobodi iskoristivši mogućnost da zbog navodnog liječenja pobjegne u Beograd gdje slobodno živi.

Iz godine u godinu porodice ubijenih ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu, iako je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

 

Radost i mladost prekinuti su padom granate u 20.55 sati, a zamijenili su ih neizbrisiva tuga i smrt. Oni koji su preživjeli masakr na svoj se način bore sa strašnim posljedicama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

 

Večeras tačno u 20 sati i 55 minuta Tuzlom će se prolomiti zvuk sirene za uzbunu. Zvuk koji će podsjetiti   sve građane na stravičan masakr koji se u to vrijeme prije tačno 26 godina dogodio na Tuzlanskoj kapiji, nekadašnjem okupljalištu mladih.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje