Početna aktuelnosti 26. septembar – Svjetski dan srca

26. septembar – Svjetski dan srca

2344
0
Podijeli
Kardiovaskularne bolesti uzročnik su 17,1 miliona smrti kod ljudi godišnje što ih čini najvećim ubicom na svijetu. Faktori rizika za oboljenja srca i srčane udare su visok krvni pritisak, holesterol, nivo šećera u krvi, neadekvatna potrošnja voća i povrća, pretilost i fizička neaktivnost.
Poduzimanjem 10 jednostavnih koraka koje preporučuje Svjetska federacija za srce pomoći će da sačuvamo, ne samo srce već opće zdravlje i da poboljšamo kvalitetu i dužinu života:

1. Unos hrane – jedite 5 puta dnevno voće i povrće, izbjegavajte zasićene masnoće, pazite na gotovu hranu koja sadrži visok postotak soli.

2. Fizička aktivnost pomaže srcu – čak i 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno pomaže prevenciji srčanog napada.

3. Reci ne duhanu – ako prestanete pušiti rizik od srčanih oboljenja bit će prepolovljen u roku od jedne godine a vremenom će se svesti na normalan nivo.

4. Održavaj „Zdravu” težinu – gubitak težine uz umanjeni unos soli vodi ka niskom krvnom pritisku. Visok krvni pritisak je broj jedan na ljestvici faktora rizika za udar i većinski je uzrok kod srčanih udara i udara uopšte.

5. Vodi računa o „Brojkama” – redovno posjećuj ljekara i provjeravaj visinu krvnog pritiska, nivo holesterola, nivo šećera, obim struka i indeks tjelesne mase. Samo kada znaš koji faktori rizika su povećani možeš praviti plan poboljšanja zdravlja.

6. Smanji unos alkohola – smanji unos alkoholnih pića koje konzumiraš. Pretjeran unos alkohola može dovesti do povećanja krvnog pritiska, kao i do povećanja tjelesne težine.

7. Insistiraj na zabrani pušenja –  traži da tvoje radno mjesto bude 100% bez duhanskog dima. Podrži regulativu zabrane pušenja i ohrabruj poslodavca da pomogne onima koji žele da prestanu da puše.

8. Izvodi vježbe na radnom mjestu – nastoj da fizičke vježbe budu dio tvog radnog rasporeda, koristi biciklo kad god je to moguće, koristi stepenice, radi vježbe ili prošetaj tokom pauze i ohrabruj i druge da rade isto.

9. Traži „Zdravu „ hranu – insistiraj na ponudi zdrave hrane u lokalnom restoranu ili kafeu.

10. Obezbijedi pauzu bez stresa – stres nije prikazan kao faktor rizika za srčani udar, ali jeste u direktnoj vezi sa pušenjem, unosom alkohola i nezdravim hranjenjem koji su opasni faktori rizika za srčane bolesti. Izađi i pojedi užinu na svježem zraku. Koristi pauze tokom dana i pokušaj vježbe istezanja ili neke druge vježbe po 5 minuta dva puta na dan.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje