Početna aktuelnosti 28.godišnjica osnivanja jedinice “Živinički sokolovi”

28.godišnjica osnivanja jedinice “Živinički sokolovi”

116
0
Podijeli

U Lugu u prostoru kompleksa Spomen obilježja poginulih boraca Živiničkih Sokolova, obilježena je 28.godišnjica od formiranja ove jedinice.

Položeni su vijenci i cvijeće  na spomen obilježje Živiničkih sokolova koji su dali svoje mlade živote za odbranu svog doma,svog grada i svoje zemlje.

Evocirane su uspomene na ratni put jedinice, koja je pokazala na djelu koliko se voli domovina i kako se čuva dom.

 

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO Živinički sokolovi Drago Jakić istakao je da se na ovaj način želi očuvati sjećanje na poginule i iskazati pijetet prema onima koji su za domovinu položili život.

Ukupno je kroz bojnu prošlooko 800 vojnika, od čega su 23 izgubila život.

Bila je to  elitna jedinica koja u svojim redovima nije imala ni jednog pripadnika kome se sudilo za ratni zločin već su se poštovale sve konvencije ratovanja i ponašanja sa zarobljenima.

Nakon odavnja dužne pošte poginulim braniteljima na Spomen obilježju u Lugu,program obilježavanja 28.obljetnice jedinice Živinički sokolovi nastavio se u Gornjim Živinicama na mjestu gdje je jedinica bila stacionirana u ratu.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Hrvatske i odavanja pošte minutom ćutnje,prisutni su upoznati sa ratnim putem jedinice Živinički sokolovi.

Na kraju,svim zaslužnima uručene su prigodne zahvalnice kao simboličan čin zahvalnosti pojedincima i pravnim licima za nesebičan doprinos u potpomaganju ratne jedinice Živinički sokolovi kao i pomenute udruge.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje