Početna aktuelnosti 30. godišnjica formiranja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

30. godišnjica formiranja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine

277
0
Podijeli

Polaganjem cvijeća na spomen obilježjima jučer je počelo obilježavanje jubilarne 30. godišnjice od formiranja II Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević posjetili su šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu gdje su položili cvijeće na mezare prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta ARBiH Alije Izetbegovića i armijskog generala Rasima Delića. Polaganju cvijeća na Centralnom spomen obilježju na Šehidskom mezarju Kovači prisustvovali su i predstavnici boračkih saveza i udruženja.

II Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom rata odbranio je najveću slobodnu teritoriju u Bosni i Hercegovini, a činjenica da su, od ukupno 9 heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, njih trojica bili pripadnici II Korpusa, dovoljno govori o karakteru i intenzitetu ratnih dejstava na ovom području.

“Pažnja koju svi mi danas usmjeravamo prema obilježavanju ovog izuzetno važnog datuma nije toliko važna zbog starijih generacija, samih učesnika rata, nego zbog mladih generacija koje su stasale, a da ni tokom svog školovanja nisu imale priliku izvučavati noviju historiju, niti se upoznati sa novim činjenicama. Stoga smo upravo i u udžbenike historije za IX razrede osnovnih škola uvrstili izučavanje ove tematike. Da se novim generacijama približi i objasne događaji iz ne tako davne historije, a čije refleksije imamo priliku i danas osjećati”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, te i ovu priliku iskoristio da istakne potrebnu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

“Tuzlanski kanton konstantno posebnu pažnju posvećuje boračkoj populaciji. Kantonalna vlada i Ministarstvo za boračka pitanja svih ovih godina vode brigu, kako o realizaciji osnovnih boračkih prava, tako i dopunskih prava naših branitelja. Zapošljavanje, samozapošljavanje, liječenje, stipendiranje djece, stambeno zbrinjavanje i drugo, su pokazatelji naše brige za naše borce i njihove porodice. Spram potreba koje ima ova populacija, trudimo se da usklađujemo i nivo izdvajanja sredstava iz Kantonalnog budžeta, jer ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući upravo pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine”, rekao je ovom prilikom Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević.

Vlada TK

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje