Početna aktuelnosti Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona: „Obuka i rad 2019“

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona: „Obuka i rad 2019“

2967
0
Podijeli

Javni poziv za učešće u programu „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren i  sredstva i dalje raspoloživa, objavila je Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Naime, Služba za zapošljavanje TK u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke, za što je ove godine samo za TK izdvojeno oko 11 miliona KM.

Prvi javni pozivibili su objavljeni polovinom marta  ali su zbog velike zainteresovanosti i zatvoreni isti dan. Ipak, sredstva za Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek su raspoloživa.

Ovim programom planirana je obuka u konkretnom poslovnom okruženju (privatni sektor) za 700 nezaposlenih osoba sa područja Federacije BiH, a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizovao obuku. Koncept programa osmišljen je tako da osoba provede do tri mjeseca na obuci, a zatim šest mjeseci u radnom odnosu ili do tri mjeseca na obuci i 12 mjeseci u radnom odnosu.Za  realizaciju  navedenog programa  predviđena  su  sredstva  u  iznosu  od 2 miliona KM.

U praksi sufinansiranje troškova obuke i zaposlenja bit će realizovano na dva načina, zavisi koji poslodavac odabere. Prvi način podrazumijeva sufinansiranje tromjesečne obuke u iznosu od nešto više od 350, 00 KM po osobi mjesečno i nakon završetka obuke poslodavac je dužan da zaposli 60% obučenih osoba, te za svaku osobu bit će refundirana jednokratna naknada u iznosu od 600, 00 KM. U drugom slučaju planirano je sufinansiranje tromjesečne obuke u istom mjesečnom iznosu od 350, 00 KM po osobi, a nakon završene obuke poslodavac je dužan da 60% osoba ostavi u radnom odnosu na period od 12 mjeseci, s tim da drugih šest mjeseci Federalni zavod će mjesečno refundirati 500, 00 KM.

Javni poziv ostaje otvoren do 15.novembra ukoliko se ne utroše sredstva, ukoliko se sredstva iskoriste prije tog datuma isti će biti zatvoren.

Javni poziv se odnosi na poslodavce a ciljna grupa su nezaposlene osobe koje se vode na evidencijama Službi za zapošljavanje, s tim da osobe mogu imati radno iskustvo, dok starosna dob nije ograničena.

Javni poziv i detalji o načinu apliciranja nalaze se na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba. Takođe, svi zainteresovani poslodavci informacije i pomoć mogu dobiti lično u prostorijama Službe za zapošljavanje TK ili putem maila info@szztk.ba.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje