Početna aktuelnosti U Živinicama sutra obustava saobraćaja u dvije ulice , zbog obilježavanja Dana...

U Živinicama sutra obustava saobraćaja u dvije ulice , zbog obilježavanja Dana bez automobila

476
0
Podijeli

U povodu Međuanordnog dana automobila , učenici od prvog do četvrtog razreda Prve osnovne škole Živinice sutra će u holu škole izložiti edukativni pano sa likovnim i literarnim radovima kao i EKO poruke, koje se odnose na ovaj veoma važan dan, dok će biti upriličena i šetnja kroz grad kao i vožnja biciklima na Gradskom Bulevaru, s ciljem ukazivanja na bolji i zdraviji način života, te na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi doprinose zagađenju zraka.

Organizaciju ove aktivnosti provode učitelji Brankica Kovačević –Salibašić i Avdo Memić uz podršku direktorice škole Senade Bojagić.

Relacija kretanja učenika kroz grad  predviđena je kroz Školsku ulicu, ulicu Alije Izetbgeovića, zatim  pored zgrada Gradske uprave do Bulevara.

Zbog realizacije navedene aktivnosti, sutra će biti obustavljen saobraćaj u pomenutim ulicama, od 10h do 12: 30 h, kada se očekuje povratak učenika ispred škole.

Evropski (međunarodni) dan bez automobila je zamišljen tako da se svakog 22. septembra dijelovi gradova zatvore za automobile.
Ovaj dan promoviše razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja na gradskim i vangradskim ulicama i putevima u pokušajima da se smanji korištenje automobila na gradskim ulicama, smanji zagađenje i time doprinese razvoju ekoloških uvjeta života.

Dijana Svrakić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje