Početna aktuelnosti Aktivnosti na obilježavanju godišnjice pogibije dijela komande 210.brigade

Aktivnosti na obilježavanju godišnjice pogibije dijela komande 210.brigade

163
0
Podijeli

Jučer je u Maloj sali Gradskog vijeća Živinice održana prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice pogibije dijela komande 210. Viteške oslobodilačke brigade.

Kako je istakao u svom uvodnom obraćanju Predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić,naša je moralna dužnost i obaveza da pamtimo junačka djela i žrtvu najhrabrijih sinova i kćeri naše domovine Bosne i Hercegovine i da dostojno obilježavamo najvažnije datume za naš grad i našu Državu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice glavni je zagovornik i inicijator dostojnijeg i dostojanstvenijeg obilježavanja svakog važnijeg datuma za naš Grad i našu Domovinu.

Time se pokazuje naše poštovanje prema svima onima koji su uložili svoje živote za slobodu svih nas i suverenitet državne zajednice u kojoj živimo.

Vođen tim motivima,Predsjedavajući Jusić bio je na čelu veoma uspješnih organizacija Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine,Dana šehida Bosne i Hercegovine,te Dana oslobođenja i Dana grada Živinice.

25.oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je Nesib Malkić, legendarni komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade.

Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja u okviru priprema za operaciju deblokade Tuzlanskog okruga, odnosno oslobađanja šireg područja Vareša, poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Taj datum je jedan od najvažnijih i najtužnijih za Grad Živinice pa je jučer i izražena želja i nastojanje da se pokaže duboki pijetet prema junačkim djelima naših šehida.

U organizaciji Obilježavanja 26.godišnjice pogibije dijela komande 210.Viteške oslobodilačke brigade učešće će uzeti Gradsko vijeće Živinice,Koordinacija boračkih organizacija Grada Živinice,Gradska uprava Živinice,odgojno-obrazovne ustanove našeg Grada,institucije kulture i informiranja kao i preduzeća zadužena za lijep i čist izgled Grada.

U narednim danima Organizacioni  odbor održat će još nekoliko radnih sastanaka kako bi se pomenuti datum obilježio kako to dolikuje jednom slobodarskom gradu kao što su Živinice.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje