Početna aktuelnosti Aktivnosti Turističke zajednice TK na unaprjeđenju turizma

Aktivnosti Turističke zajednice TK na unaprjeđenju turizma

595
0
Podijeli

Riješiti na jedinstven način registraciju svih onih koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane i uvesti ih u legalne pravne okvire tema je o kojoj su jučer razgovarali svi relevantni subjekti lokalnog i kantonalnog nivoa.

Cilj je svim pojedincima od nezaposlenih građana, preko zaposlenih do penzionera omogućiti dodatnu zaradu uz malo ulaganja, a za uzvrat dobiti više smještajnih kapaciteta i preciznu statistiku.

Nesporno je da je Tuzlanski kanton opredjeljen ka turizmu, što je naročito izraženo ljeti kada i u našem gradu boravi veliki broj turista.

Kako bi im boravak učinili što prijatnijim želja je lokalnih i kantonalnih vlasti omogućiti im ugodan smještaj, a za što se često oslanjaju na lokalno stanovništvo.

Međutim, oni koji iznajmljuju kuće, stanove ili apartmane često se susreću sa problemom legalizacije uslužne djelatnost, jer se u praski na raličite načine tumači registracija ove djelatosti.

Obzirom da su Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti moguće tri kategorije registracije: Pravna lica, obrtnici i fizička lica koja se bave iznajmljivanjem prostora, cilj lokalnih i kantonalnih nivoa vlasti je da se  građani u zakon uvedu kao fizičke osobe – iznajmljivači te prijavljuju porez na prihod kao fizičke osobe, uz evidentiranje gostiju kod Ureda za strance BiH i nadležne turističke zajednice.

Ovo rješenje, pozitivno bi se odrazilo i na turističku sliku našeg kantona, omogućilo bi turistima siguran smještaj a vlasnicima objekata za iznajmljivanje legalnu zaradu bez puno troškova.

 

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje