Početna aktuelnosti Alergičari na udaru polena korovske biljke ambrozije

Alergičari na udaru polena korovske biljke ambrozije

292
0
Podijeli

Krovska biljka ambrozija u ovom vremenskom periodu izaziva najveće probleme kod osoba koje su alergične na njen polen. A s obzirom na činjenicu da je ima svuda oko nas svake godine je sve veći broj osoba kod kojih se javljaju zdravstveni problemi kao rezultat alergije na ovu korovsku biljku.

Problem se manifestira se u vidu kihanja, začepljenosti i krvarenja iz nosa, svrbeža kože i očiju uz crvenilo i pojačano suzenje, ali i glavobolje, razdražljivosti, smanjene koncentracije, pa i astmatičnih napada. U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, ambroziju su prepoznali kao javnozdravstveni problem i u skladu s tim izdali preporuke.

Problem sa ombrozijom prepoznao je i Grad Živinice te s tim u vezi poduzeo određene korake

Na posljednjoj sjednici Štaba civilne zaštite gradonačelnik izdao je naredbu o provođenju mjera uklanjanja i uništavanja ambrozije na javnim površinama Grada Živinice.

Najveća koncentracija ambrozije na javnim površinama uočena je u naseljenom mjestu Strašanj kaže Jukić.

S obzirom na to da su najveći problem s ambrozijom privatne parcele apeluje se na vlasnike, posjednike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, kao i na sve sve građane Grada Živinice da na svojim privatnim posjedima izvrše mjere uklanjanja i uništavanja ambrozije, i to u više navrata tokom vegetacijske sezone, kako bi se došlo do kvalitetnijeg rješavanja problema koje stvara biljka ambrozija.

Prema nekim istraživanjima, skoro trećina stanovništva je blaže ili jače alergična na korovsku biljku ambroziju koja ulazi u cvjetanje u osmom mjesecu, kada su joj i najjače koncentracije u zraku. To nije samo problem naše i zemalja u okruženju već i cijele kontinentalne Evrope u kojoj se procjenjuje da ima više od 60 miliona alergičara.

Ono što je svojstveno ovoj biljci jeste da nju ne treba kositi, posebno u vrijeme cvjetanja, već čupati iz korijena. Samo na taj način se omogućava trajnije rješavanje ovog problema.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje