Početna aktuelnosti Badnji dan uoči pravoslavnog Božića

Badnji dan uoči pravoslavnog Božića

168
0
Podijeli

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli obavljaju se posljednje pripreme za doček najradosnijeg pravoslavnog praznika – Božića.

Kako nam je kazao protojerej Miloš Trišić, arhijerejski namjesnik tuzlanski, obilježavanje ovog praznika programski se neće puno razlikovati u odnosu na prošlu godinu.

Već 4. januara, u krugu crkve je počelo tradicionalno vezivanje Badnjaka.

U večernjim satima 6. januara (danas u 18h) Tuzlaci će se okupiti u crkvi gdje će, prema običajima, biti održano bogosluženje i bit će zapaljen Badnjak.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se Rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, kome je Crkva dala poseban smisao. Na taj dan ujutro najstariji muški ukućanin usiječe hrastovo ili cerovo drvo – badnjak, koji treba odsjeći sa tri udarca tako da padne na istok.

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Svi običaji imaju smisao hrišćanskog zajedništva, pa se smatra da se ljudi okupljeni oko badnjaka zagrijavaju ljubavlju i slogom, a njegovu svjetlost unose u mrak neznanja i praznovjerja. Najviše narodnih običaja kod Srba vezuje se za Badnji dan i Božić kojima se dočarava događaj Rođenja u Vitlejemu.

Uoči Božića slamom se posipa pod i domovi se pretvaraju u Vitlejemsku pećinu u kojoj je rođen Bogomladenac Isus koji je povijen u slamu i kojem su se najprije poklonili pastiri. U seoskim kućama slama leži i po tri dana dok se u gradovima u domove unosi svežanj slame koja se postavlja uz badnjak.

Postoji običaj da se kuće posipaju žitom i niz drugih rituala kojima se daje hrišćanski smisao jer je Hristos došao da ljude zbliži i nahrani i napoji svojom naukom i ljubavlju. “Ko je gladan neka dođe k meni ja ću ga nahraniti i koje žedan neka dođe k meni da pije vode žive”, zapisano je u Jevanđelju Hristovom.

Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan. U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze – posna jela, riba, suve šljive, orasi…

Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Sedmog januara, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sa početkom u pet sati ujutro, planirano je služenje svete liturgije.

Osmog januara Tuzlu će posjetiti Episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Fotije i služiti liturgiju.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, trećeg dana Božića, 9. januara, molitveno se sjećaju svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana.

Tim povodom biće služena i sveta liturgija u 9:30h.

Jasminko Razić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje