Početna aktuelnosti Centralna izborna komisija BiH

Centralna izborna komisija BiH

233
0
Podijeli

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 02. oktobra 2022. godine rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH istekao je 19. jula 2022. godine u ponoć.

Putem aplikacije e-Izbori nalog je otvorilo oko 88.000 osoba od čega oko 10.000 osoba nije završilo postupak prijave, iako su po dva puta bili obaviješteni na mail da završe postupak prijave, te takve prijave neće biti razmatrane.

Obzirom da su se, osim elektronski, prijave mogle podnijeti i putem telefaksa, na taj način je primljeno oko 1.400 pošiljki koje su u obradi (postoji mogućnost da ima duplih prijava, za više osoba u jednoj pošiljci i slično).

Oko 20.000 prijava birača za glasanje izvan BiH su trenutno u postupku obrade.

Birači kojima se prijava obrađuje nakon 19. jula i čija prijava sadrži nedostatke će biti obaviješteni na mail da u roku od dva dana od dana prijema obavijesti otklone nedostatke u prijavi,  uz napomenu da će tu mogućnost imati samo jednom u okviru ta dva dana i da prije nego što označe rubriku „pošalji zahtjev“ provjere da li su otklonili navedene nedostatke. Nakon jedne pružene prilike za otklanjanje nedostataka njihov nalog će biti „zaključan“.

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje