Početna aktuelnosti Certifikat za nastavnicu Mirzetu Butković

Certifikat za nastavnicu Mirzetu Butković

129
0
Podijeli

Ministar obrazovanja i nauke TK uručio je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli certifikate za 19 nastavnika osnovnih škola, koji su i u otežanim uvjetima rada izazvanim pandemijom Covid 19 radili na održavanju kodnih klubova unutar škola. Nagrađene su i dvije nastavnice s područja grada Živinice.
Koding-klub čini mreža dobrovoljaca i vaspitača koji vode besplatne klubove za kodiranje računara za djecu, kako bi im pomogli da izgrade vještine programiranja.
Riječ je o projektu u sklopu programa „Škole za 21. vijek” kojeg provodi British Council u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškim zavodom TK. Ovim projektom škole su kroz sekcije formirale koding klubove i tako dale doprinos za digitalno opismenjavanje učenika.
Mirzeta Butković iz OŠ Đurđevik u prosvjeti je 22 godine. Svih ovih godina se trudi da olakša učenicima usvajanje znanja, zato njeni učenici postižu zavidne rezultate na svim takmičenjima na kojima učćestvuju.
Mirzeta je stoga s punim pravom dobila spomenuti certifikat što će biti dodatni poticaj za postizanje najboljih rezultata.


Ovaj program unaprijedio vještine i znanja nastavnika, te im omogućio da efikasno podučavaju razvoj kritičkog mišljenja, rješavaju probleme i razvijaju vještine kodiranja u učionici, dok je učenicima omogućio da na zabavan, interaktivan i inovativan način nauče kritički razmišljati i da savladaju vještine programiranja.
Projekat se realizuje u 6 zemalja Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Kraljevine Britanije i uz podršku nadležnih institucija, a ovom slučaju resornim ministarstvom obrazovanja i nauke TK.
Škole su dobile određen broj micro:bit uređaja, odnosno džepnih računara koje djeca mogu koristiti za programiranje i kao podršku za rješavanje svakodnevnih problema u različitim predmetima.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje