Početna aktuelnosti CK Živinice: Organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

CK Živinice: Organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

785
0
Podijeli

Ima li ljepšeg osjećaja od onog da znaš da si nekom pomogao prispašavanju života? Svi ćemo se složiti da nema! Dobrovoljni darivaoci krvi spašavaju život svaki puta kada daruju tu dragocjenu tečnost.

Da nema ovih velikih humanista sigurno bi teže radio cjelokupni zdravstveni sistem. Crveni križ općine Živinice tokom cijele godine organizuje brojne akcije u kojima se prikupe značajne količine krvi, jedna od njih je održana danas. Istoj su se odazvala 53 dobrovoljna darivaoca krvi od čega je 45 darovalo tečnost koja život znači.

Neki ljudi se  bolje osjećaju nakon što daruju krv i zato daruju krv nekoliko puta godišnje. Važnost dobrovoljnih darivalaca krvi je nemjerljiva za cjelokupan zdravstveni sistem.

U svijetu se prikupe 92 miliona doza krvi na godinu, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života. Kod nas uglavnom važi pravilo da ko jednom daruje krv sigurno će to učiniti ponovo, a to potvrđuju i naši sagovornici.

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utiče i na njihovo zdravlje.

„Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu – to se ničim ne može platiti“, ističu dobrovoljni darivaoci krvi.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje