Početna aktuelnosti Dan Civilne zaštite FBiH

Dan Civilne zaštite FBiH

344
0
Podijeli

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1. mart Međunarodnim danom civilne zaštite, u čast sjećanja na dan kada je 1972. godine počela sa radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu, sa sjedištem u Ženevi.

Ovaj datum je ujedno i Dan Civilne zaštite (CZ) Federacije BiH i danas je prigodnim programom obilježen u Tuzli.

Osnovni cilj rada i djelovanja civilne zaštite jeste podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize, kao i saniranju posljedica.

Nedavni katastrofalni zemljotres podsjetio je da živimo u stalnoj opasnosti od različitih vrsta prirodnih i drugih nesreća koje u trenu promijene život, donesu vanredno stanje, unište imovinu koja se gradi godinama.

Ova tragedija, pokazala je i koliko je važna dobro organizirana Služba Civilne zaštite.

Civilna zaštita grada Živinice odgovorila je na sve situacije koje su nas zadesile, organizirala građane i druge službe kako bi se na vrijeme djelovalo i zaštitio ljudski život te materijalna dobra, kaže šef službe CZ Grada Živinice Enver Jukić.

Svaki građanin mora imati visok nivo spremnosti i humanosti da pomogne stanovništvu i institucijama u prirodnim i drugim nesrećama, kako bi sistem CZ što bolje funkcionisao.

Jukić je ovom prilikom upozorio građane na obavezu zaštite imovine i života u slučajevima kada dolazi do otapanja snijega i povećanja nivoa rijeka na našem području.

Ove godine u Živinicama nije obilježen dan CZ kao ranijih godina zbog odsustva komandanta CZ ali je naša delegacija uzela učešće na svečanoj sjednici Kantonalnog štaba CZ.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje