Početna Uncategorized Danas je Međunarodni dan Roma

Danas je Međunarodni dan Roma

163
0
Podijeli

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april proglasi za Svjetski dan Roma.

Tada su izabrani romska zastava i službena himna i odlučeno je da se izmijene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa riječju Rom što u prevodu sa romskog jezika znači čovjek. Iako su ostvareni brojni pomaci, s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem njihovih osnovnih prava.Većina romske populacije u Bosni i Hercegovini neaju  osnovne uslove za život tako da se može zaključiti da ne ostvaruju nikakva prava u bhdruštvu.

Nevladina organizacija “Rom” Živinice u saradnji sa JU Druga Osnovna  škola Živinice realizuju projekat Afirmacija Roma u Živinicama podržan od strane  Federealnog minisarstva obrazovnja.Cilj je poboljšanje kvaliteta Roma u Živinicama podizanjem svijesti djece o štetnosti prosječenja i edukacijom o pravima djece asimilaciji i diskriminaciji te aktvno učešće Roma u kulturnom životu Živinica.Tom prigodom danas će djeci romske populacije biti podieljen školski pribor koji je donacija Federalnog ministarstva obrazovanja.

Oni su prepoznati kao najbrojnija, najviše zapostavljena i najugroženija manjina u BiH, a trenutno stanje većine romskih porodica u BiH jeste stanje hroničnog višedimenzionalnog siromaštva. Jaz između Roma i većinskog stanovništva u smislu stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite je značajan Prema najnovijim službenim procjenama, u Bosni i Hercegovini (BiH) živi oko 25.000–50.000 Roma., s tim da su pripadnice romske populacije u posebnom teškom položaju. Večina roma ne ostvaruje osnovna prava na život.Stalo zaposlenje je za ove ljude misaona činejnica i većina se uglavnom bavi supljanjem i prodajom željeza i ostalih otpadnih sirovina koje nisu dovoljne ni za hranu .

Uglavnom nemju ni krov nad glavom dostojan čovjeka,djeca su prinuđena da prosjače i tako zanemaruju redovnoškolovanje.

Takv primjer danas smo zabilježili u naseljenom  mjestu Ciljuge .Porodica Ahmetović Sabine nema ni krov nad glavom,borave u pomoćnom objektu suprugove majke ,a to je sve samo ne uslovan stambeni objekat.U jednoj sobici sa stolićem i jednim kaučem živi Sabina Ahmetović sa suprugom i troje maloljetne djece

Porodica Ahetović danas nije mogla poslati djecu u školu ,i to je situacija koja je uglavnom i razlog što su ova djeca na ulici i što su prinuđeni da prosjače.

Djeca su djeca i svakom djetetu ustavom je garantovano osnovno životno pravo na normalan život koji podrzaumijeva krov nad glavom ,hranu,dom,slobodu,obrazovanje ,igru.Ovo trjoe maloljetne djece trenutno ne ostvaruju ništa od nabrojanog.Cjelokupno društvo snosi odgovornost da ova djeca žive koliko toliko život dostojan čovjek.Obzirom da porodica moli za onsovno za život apelujemo na građane Živinica da komšijski pomognemo ovakvim slučajevia .Ov djeca zaslužuju bolje stoga svi vi dragi sugrađani koji želite pomoći ovim ljudima apleujemo da to što prije uradite.Porodica je smještena u romskom nasleju Ciljuge ,a možete ih pozvati na broj telefona 0644093280.

Sabina Kavgić

 

 

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje