Početna aktuelnosti Danas se obilježava Božić

Danas se obilježava Božić

117945
0
Podijeli

Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski Blagdan.

Prema Bibliji, Isusa je rodila je Djevica Marija koja je začela bezgrešno, a u porodu joj je pomogao njen zaručnik Josip. Isus se rodio u štali u gradu Betlehemu, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Brojni su običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje za ovaj Blagdan, ali srž svakog je da je to vrijeme predviđeno za porodicu i molitvu. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak za koji se pripremi bogata trpeza koja je nezamisliva bez pečenja i brojnih gurmanskih jela.

Badnjak, Badnji dan ili Badnja večer je naziv dana prije Božića u kršćanskom kalendaru.

Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. “Badnjak” je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić te se kiti božićno drvce. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.

Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i pripremale nemrsnu hranu za večeru, budući da se na Badnjak posti. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine. Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također su pripremali drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić. U Crkvi Svetog Ivana krstitelja Živinice vijernici sa područja naše općine sinoć su prisustvovali misi polnoćki. Gdje je Župnik uputio poruku za Božić veliki katolički Blagdan.

Božić je prilika da se čovjek duhovno očisti, da bude dobar prema drugima, da pokaže humanost prema onima kojima je potrebna, što i jest duh ovog Blagdana, da budemo bolji jedni prema drugima.

Svim katolicima sa područja naše Općine kolektiv TV Živinice upućuje iskrene čestitke uz želju da ga provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje