Početna aktuelnosti Divlje deponije – pokazatelj nivoa naše ekološke kulture

Divlje deponije – pokazatelj nivoa naše ekološke kulture

428
0
Podijeli

I pored određenih napora Gradske uprave Živinice da se ekološka situacija u našoj lokalnoj zajednici dovede na jedan normalan nivo, ipak, na teritoriji grada Živinice postoji na desetine divljih deponija smeća.
Broj se stalno povećava, a naročito su na meti tri živiničke rijeke ali i mnogi potoci i kanali.
Praksa bacanja smeća, na mjesta gdje mu mjesto nije, odvija se kontinuirano i gotovo neometano.
Naravno, svojevrstan ekocid živiničkog tla, zraka i vode neće se sam od sebe zaustaviti i riješiti.
Apeli ne pomažu, ali ima rješenja za buđenje iz ekološke kome značajnog broja građana Živinica.
Sretni smo da živimo u zemlji koja ima prirodna bogatstva na kojim nam mogu pozavidjeti mnoge zemlje svijeta, a da li je naša zemlja sretna što ima nas?
Čisto sumnjamo!
Gledajući prizore pored naših rijeka, u prelijepoj našoj prirodi, ne možemo a da se ne zapitamo kakvi smo mi to ljudi, kakvu poruku šaljemo djeci.
Neke je ljudske postupke zaista teško objasniti.
Jedan od njih je i bacanje smeća u blizini rijeka i u rijeke,u šume, izletišta, parkove prirode, u današnje vrijeme kada postoji mogućnost da firme koje se bave odvozom komunalnog otpada iz dvorišta odvezu taj isti otpad.
Međutim, svjedoci smo takvih slučajeva, nažalost, i u našoj okolini.
Osim što neobjašnjivo, ovakvo ponašanje samo je pokazatelj izostanka opće kulture kod svih onih koji su i pomislili da je uredu bacati otpad u rijeku misleći da suse time riješili smeća, a znamo da nam priroda kad – tad vrati za sve ono što joj činimo.
Postavlja se pitanje šta napraviti u ovakvim situacijama, odnosno šta ako je u vašoj blizini netko nepropisno odložio otpad.
Najjednostavnije što možete napraviti jest prijaviti slučaj komunalnim redarima,gradskoj inspekciji, odnosno prijavom upozoriti da postoji mogućnost od nastanka divljih odlagališta i nepropisnog odlaganja otpada, koje je novčano kažnjivo.
Onog trenutka kad svaki nesavjestan građanin bude novčano kažnjen tek tada možemo očekivati da će se isti taj zapitati je li isplativo plaćati kazne ili odvoz komunalnog otpada.
Prijavite svakog onog koga vidite da baca smeće u rijeke, šume i na druga mjesta koja nisu predviđena za odlaganje otpada.
Tako ćete učiniti uslugu sebi, ali i prirodi koja ionako na svjetskom nivou grca u smeću.
Ako je suditi po onome što možemo da primijetimo i osjetimo, rekli bismo da se ponašamo tako, kao da ekološke svijesti uopšte nemamo.
Dovoljno je posmatraču da prohoda područjem našeg grada, selima, šumama, izletištima, da se nadnese nad obale naših rijeka i potoka i sve će mu biti jasno.
Pogledamo li obale živiničkih rijeka, vidjećemo da su toliko zagađene, zatrpane svakovrsnim otpadom da se s pravom pitamo je li uopće u njima život moguć.
Kako riješiti ove ekološke probleme koji nas bukvalno zatrpavaju?
Problem divljih deponija potrebno sistemski rješavati.
Kao prvo, inicirati uvođenje Ekološke kulture kao obaveznog predmeta u osnovnom obrazovanju, uz neizostavnu praktičnu nastavu „na terenu“.
Tako bi na duže staze odgojili ekološki prosvijećene mlade ljude koji će svoje stečene dobre navike prenositi na naredna pokoljenja.
Odmah sprovesti uvezivanje svakog domaćinstva i pravnog subjekta u obavezan odvoz smeća.
Pooštriti kaznene odredbe za ugrožavanje okoliša i i sankcije sprovoditi u najkraćem vremenu.
Kadrovski i tehnički ojačati inspekcijske službe kako bi se efikasnije sprovodile zacrtane i usvojene ekološke strategije i aktivnosti usvojene na nivou Grada.
Fabriku za preradu komunalnog otpada što prije „aktivirati“.

Jasminko Razić

Podijeli
Prethodni članakINFO BLOK 05.09.2023.
Sljedeći članak

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje