Početna Uncategorized Dječija igraonica u Gradskom parku Živinice

Dječija igraonica u Gradskom parku Živinice

300
0
Podijeli

Tehnološki napredak, izmijenjene navike, trčanje u “fensi” igraonice, bacili su u zaborav  nekada čuvene dječije igre, koje su uključivale boravak na otvorenom i druženje s vršnjacima.

U današnje vrijeme teško je dijete istjerati iz kuće da se igra dok je nekada bilo obrnuto.

Kako bi se ponovo vratile dječije igre u modu i priveo svrsi park iza bivšeg hotela Konjuh gradonačelnik je izdvojio sredstva za uređenje prilaza parku a njegovu ideju u djelo su priveli mladi umjetnici našeg Grada i uposlenici BKC Živinice.

Fizičko angažovanje, koje djeca sve rijeđe upražnjavaju, najbolji je protivotrov napetosti, mrzovolji, od koje pate naša djeca koja sjede za računarom, dok “ubijaju”, “love”, “jure”, neke druge koji im ništa nisu krivi. Vremenom razvijaju i mržnju prema njima, a kod sebe iluziju moći i nadmoći. To kasnije može da se odrazi na njihov odnos u realnom svijetu prema drugim ljudima, kažu psiholozi.

Zahvaljujući entuzijazmu volontera na projektu uređenja dječije igraonice na otvorenom sigurno je mali Živiničani sada imaju prostor gdje se mogu zabaviti i igrati društvene igre. Ono što iz Gradske uprave naglašavaju jeste da će u ovom dijelu biti postavljena i  zabrana za parkiranje.

Prijašnje generacije su živjele za trenutak će da izjure napolje. Gdje ih je čekala “borba” klikerima, takmičenje u guranju automobila po stazi iscrtanoj na betonu. Djevojčice su preskakale lastiš, igrale školice. A kada bi se svi okupili, nizale su se druge drušvene igre.

Dio tog duha vraćen je parku iza Hotela Konjuh sada je na najmlađim da taj prostor iskoriste maksimalno, a što da ne i na starijim da se prisjete svog djetinjstva.

Merisa Mujčinović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje