Početna aktuelnosti Donji tok rijeke Spreče proglašen područjem posebnog značaja za riblji fond

Donji tok rijeke Spreče proglašen područjem posebnog značaja za riblji fond

338
0
Podijeli

Uvidom u stanje na terenu Ribočuvarska služba UG SR „Mrena“ Živinice ustanovila je da se mrijest soma odvija na samom ušću u korito rijeke Spreče kao i velikim dijelom toka rijeke Spreče.

Krivolovci isto koriste kako bi postavljali samice, strukove i mreže i vršili izlov soma u mrijestu.

S obzirom na ove činjenice dat je prijedlog Upravnom odboru Mrene za proglašenje područjem posebnog značaja za riblji fond donjeg toka rijeke Spreče.

Udruženje građana sportskih ribolovaca „Mrena“Živinice donijelo je odluku o prograšenju donjeg toka rijeke Spreče, od mosta u Suhoj do ušća u Modrac u dužini od 200m širine samog korita rijeke  područjem od posebnog značaja.

U određenom periodu godine na spomenutom dijelu rijeke Spreče zabranjen je ulov ribe sa obala i iz čamaca i to od 1.2 do 15.6.

Udruženje građana sportskih ribolovaca „Mrena“, postavilo je upozorenja  na sve čamce usidrene u donjem toku rijeke Spreče da se svi čamci koji su usidreni na obali rijeke Spreče, dislociraju na obalu jezera Modrac u roku od 8 dana, u skladu sa tačkom 3.Odluke upravnog odbora. kojom se zabranjuje vezanje čamaca na obali rijekeSpreče odnosno na području od posebnog značaja za riblji fond u periodu od 1.2. do 15.6.

Svi oni koji se ogluše na navedene zabrane bit će propisno i kažnjeni.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje