Početna aktuelnosti Draga moja BiH – Tvrđava Jajce

Draga moja BiH – Tvrđava Jajce

349
0
Podijeli

Tvrđava Jajce bila je uporište grada Jajca, nekadašnje kraljevske prijestolnice i posljednje teritorijalno posjedovanje Kraljevine Bosne.

Danas se tvrđava Jajce još uvijek nalazi na vrhu zaobljenog brda u središtu srednjovjekovnog grada, ali visoki kameni zidovi i stražarske kule sad samo zatvaraju travnati plato koji je bosanski kraljevski dvor jednom nazvao domom.

Tvrđava je nekoliko minuta hoda od poznatog vodopada u centru Jajca.

Svaki grad ima svoju povijest, ali jedan od rijetkih gradova koji pažljivo čuva veći dio povijesti Bosne i Hercegovine je Jajce.

Kada prođete kroz gradska vrata i krenete prema tvrđavi, pustite zidove da vam kažu kako je grad izgrađen, branio se i prkosio, bio osvojen i zamijenjen i u njega je rođeno novo stanje.

Jajce je u 14. stoljeću osnovao Hrvoje Vukčić Hrvatinić, snažan feudal u srednjovjekovnoj Bosni.

Izgrađen na ušću rijeka Pliva i Vrbas, grad je služio kao sjedište moći Hrvoja, koji je nosio titulu Velikog vojvode Bosne.

Stoga je sasvim razumno da je Hrvoje također sagradio tvrđavu na vrhu brda u središtu svog novog grada, kako bi spriječio neprijatelje i zaštitio svoju vlastitu moć.

Hrvoje je preminuo 1416. nakon što je previše puta premjestio svoje saveze i time bio lišen većine njegovih zemalja.

Njegov grad i tvrđava u njegovom srcu, međutim, i dalje su stajali, a 1421. godine kralj Stjepan Tomašević preselio je svoj kraljevski dvor u Jajce, čime je postao glavni grad Kraljevine Bosne.

Da bi se odrazio novi kraljevski status grada, sredinom 15. vijeka u tvrđavi Jajce izgrađena je palača, a kompleksu je dodan kraljevski portal ukrašen kraljevskim bosanskim grbom.

Posljednji kralj Bosne Stjepan Tomašević okrunjen je u crkvi Sv. Marije.

Crkva se nalazi unutar istorijske jezgre grada, a puno ime je crkva Sv. Marije sa zvonom Svete luke.

Tvrđava Jajce ostala je čvrsta još jedno stoljeće i pomogla je očuvanju nezavisnosti grada, dok je ostatak Kraljevine Bosne pao na osmanske snage.

Međutim, nije mogla zauvijek da izdrži, a 1527. godine Jajce je napokon stalo, što ga je učinilo posljednjim bosanskim gradom koji je pao pod otomansku vlast.

Tvrđava Jajce nalazi se iznad grada na nadmorskoj visini od 470m.

Nalazi se u kompleksu srednjovjekovnog grada koji datira iz 13. stoljeća.

Tvrđava, izgrađena tokom nekoliko vekova, okružuje arhitektonske ostatke dvorca iz sredine 15. veka.

Pored ulaza u Tvrđavu nalazi se portal s kraljevskim grbom obitelji Kotromanić iz 15. stoljeća.

To je jedini sačuvani Kraljevski portal u Bosni i Hercegovini. Unutar tvrđave nalazi se skladište baruta, izgrađeno krajem 18. i početkom 20. vijeka, i akumulacijom iz vremena austro-ugarske vladavine.

Tvrđava je povezana s rijekama Plivom i Vrbasom preko obrambenih zidina, Tornja medvjeda i Travničkih vrata na istočnoj strani i sa velikim bastionom, kulom na Dzikovcu, Papazovom kulom, banjalučkom kapijom i bastionom Šamića na zapadnoj strani.

Na putu do Tvrđave nalazi se popularna “Sahat-kula”, koja je služila kao ulaz u grad u srednjem vijeku.

Pretpostavlja se da je sat za vrijeme osmanske vladavine stajao tamo, pa dolazi i naziv kule.

Na jugozapadnoj strani tvrđave nalazi se portal sa kraljevskim grbom.

Ovaj portal datira još iz vremena Tvrtka II i kralja Stjepana Tomaševića, koji su preselili kraljevski dvor u Jajce 1421. godine.

Jasminko Razić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje