Početna aktuelnosti Dramska radionica

Dramska radionica

1338
0
Podijeli

U okviru  Prvog festivala umjetnosti za djecu Živinice 2018. danas je održana dramska radionica, voditelji radionice bili su naši glumci Elmir Krivalić i Emir Ibrhimović.

Festival je koncipiran tako da pet dana festivala bude posvećeno djeci kako bi kroz umjetničke sadržaje ( kreativne radionice i predstave) stekli nova prijateljstva, kroz kvalitetan rad razvijali kreativnost, otkrili skrivene talente te što bolje shvatili značaj umjetnosti.

Tokom festivala daju se jednaka prava i šansa za svu djecu a posebno je usmjeren na dostupnost kulturnih sadržaja najmlađoj populaciji. Svi sadržaji ovog festivala su besplatni. Krativne radionice sigurno će otkriti nove talente iz naše sredine, to nam potvrđuje i voditelj dramske sekcije.

Dramske igre i predstave imaju značajan utjecaj na emocionalni i intelektualni razvoj djeteta.

Na dramskim radionicama djeca kroz različite uloge i dramske situacije izražavaju svoje misli i emocije, iznalaze rješenja, ostvaruju vlastite ideje što značajno utječe na izgradnju samopouzdanja.

Igrajući različite uloge na dramskim radionicama djeca ne izražavaju samo vlastite emocije, već razvijaju razumijevanje i toleranciju prema emocijama drugih ljudi. Istraživanja pokazuju kako su empatična djeca društvenija, uspješnija i zadovoljnija u školi.

Dramsko izražavanje objedinjuje, više nego bilo koja druga umjetnost, verbalnu i neverbalnu komunikaciju. Iskustvo je pokazalo kako djeca koja su uključena u dramske aktivnosti imaju veću lakoću pismenoga i usmenoga izražavanja, tečan izgovor, uvjerljiv govor te nemaju poteškoća s nastupima u javnosti.

Kroz dramske igre razvijaju se vještine koje prate dobroga govornika, slušanje i promatranje. Sve to danas su imali priliku da isprobaju učesnici dramske radionice u okviru 1 festivala umjetnosti za djecu.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje