Početna aktuelnosti Dramski studio Živinice: “Ružno pače”

Dramski studio Živinice: “Ružno pače”

308
0
Podijeli

Dramski studio Živinice broji 25 polaznika raspoređenih u dvije grupe,  starosne dobi od 5 do 14 godina.

Grupe vode Adi Glavinić i Emir Ibrahimović koji nastoje da polaznicma usade ljubav prema glumi i pozitivnim vrijednostima života.

Ovih dana u Dramskom studiju privode se kraju porbe za predstavu „Ružno pače“.

Ideja da se ova predstava postavi na repertoar došla je kao odgovor na sveukupnu situaciju u kojoj se nalazi društvo u smislu informacionog i tehnološkog napretka.

Djeca su objeručke podržala ovu ideju a u tome su svakako pomogli i roditelji.

Ove sedmice planirana je premijera za roditelje polaznika Dramskog studija.

Na predstavi je radilo 13 članova a za istu režiju potpisuje Adi Glavinić.

U predstavi igraju Aida Čerkezović, Nasiha Salihović, Izet Kuljić, Edna Čokić, Anesa Klopić, Nina Mulamujić, Lamija Goletić, Matea Divjak, Lejla Ramčević, Elena Goletić, Din Klopić, Harun Goletić i Zejd Čokić.

Za scenografiju je zadužena Amra Dedić, Kostimografija: Marija Tadić i Monika Tadić, Dizajn svjetla Adi Glavinić, Scensko svjetlo i rasvjeta Nermin Brković, fotograf: Šejla Džindo, kamerman Adnan Džekić, dizajn plakata Elma Nukić. Režiser je Adi Glavinić a asistent režije Emir Ibrahimović, stručni saradnik Suad Avdagić.

Prije dvije godine iz Dramskog studija je izašla predstava “Tvornica snova”, koja je dala vjetar u leđa ovim mladim talenotovanim ljudima da i dalje rade na aktueliziranju tema koje su važne za njihovo odrastanje.

Ružno pače je priča o nevoljama i patnjama malog labuda koji se greškom izlegao u pačjem gnijezdu. Odmah na početku je obilježen kao drugačiji i tu počinju svi njegovi problemi. Pače biva omalovažavano na razne načine i zlostavljano i zbog toga što nije vjerovao u sebe, misleći kako je bezvrijedan napušta pačje pleme.

Očito je kako postoji poveznica između svijeta ljudi i ove priče gdje su životinje u prvom planu. Danas živimo u svijetu kada se dešavaju  situacije da se neko ismijava zbog svoje vanjštine i ukoliko ne ukažemo na takve stvari to će nažalost postati normalno.

Zato je predstava Dramskog studija Živinice dobra prilika da se ukaže na ovakve stvari i društvo mijenja od najmlađih.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje