Početna aktuelnosti Dubrave G.: Promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

Dubrave G.: Promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

79
0
Podijeli

Promocija knjige „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“, upriličena je u prostorijama MZ Dubrave Gornje.

Bila je ovo dobra prilika da se na dan nezavisnosti govori o liku i djelu rahmetli Alije Izetbegovića, a ko bi to moga bolje učiniti od onih koji su duži vremenski period proveli uz njega kao autori spomenutog djela.

Promociji knjige prethodilo je polaganje cvijeća i odavanje počasti dubravskim poginulim borcima na spomen obilježje kod Područne OŠ, cvijeće je položeno i proučena fatiha kod mezara rahmetli Nesiba Malkića heroja oslobodilačkog rata.

Domaćin se potrudio da organizacija protekne na visokom nivou a promotor Abdulah Delić ds napravi uvod za autore i istakne važnost čuvanja uspomene na rahmetli Izetbegovića kao i važnost Živiničkih boraca u odbrani BiH.

Alija Izetbegović od svoje rane mladosti razmišljao o globalnim problemima i nastupao s pozicije političkog teoretičara, islamskog filozofa, ali i istaknutog državnika. Što govori i djelo autora generala Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića.

Autori su naglasili da knjiga  govori o svjetonazorskim pogledima, političkim stavovima i djelovanju Alije Izetbegovića.

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“  sastavljena je od citata iz velikog broja knjiga, izjava, članaka i tekstova Alije Izetbegovića i kao takva na vrlo konzistentan način o desetak značajnih tema za državu, za narode na ovim prostorima, za mnoga društvena pitanja svjedoči o tome da je Alija Izetbegović u nekoliko decenija svog postojanja, svog rada i pisanja vrlo konzistentno govorio o suštini čovjeka na ovom prostoru, države na ovom prostoru, vjere, odnosa različitih religija i različitih nacija, koji je govorio o građanskoj državi Bosni i Hercegovini.

“Uvijek je htio biti blizak narodu i uvijek borio za istinu i za vrlo konkretne i čvrste ljudske kriterije i norme” istakli su autori,  navodeći kako su teme kojima se bavio Alija Izetbegović i danas uveliko aktuelne te bi mogle biti vodilja sadašnjim i budućim generacijama.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje