Početna aktuelnosti Edin Hodžić iz Gimnazije Živinice osvojio treće mjesto na digitalStudent takmičenju

Edin Hodžić iz Gimnazije Živinice osvojio treće mjesto na digitalStudent takmičenju

332
0
Podijeli

Edin Hodžić iz Gimnazije Živinice osvojio je treće mjesto na kantonalnom takmičenju iz opće informatike koje je u subotu, 22. oktobra, održano u Katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“. Edin je osvojio 79.31 bod što je bilo dovoljno za treće mjesto i novčanu nagradu od 50 KM, ali i priliku za besplatno polaganje ICDL Profile Certifikata koji je međunarodno priznat u svijetu. Sponzor ovih certifikata je Asocijacija informatičara u Bosni i Hercegovini, a pet najboljih takmičara, među kojima je i Edin, nagrađeno je besplatnim polaganjem ovih certifikata.

Ovaj događaj realizovan je pod imenom “digitalStudent” u sklopu Evropske sedmice programiranja koja se u našem kantonu redovno obilježava u mjesecu oktobru. Takmičenje je organizovalo Udruženje profesora i nastavnika informatike Tuzlanskog kantona, a na njemu su učestvovala 46 učenika iz 13 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona.

Takmičenje se sastojalo iz dva kruga. U prvom krugu učenici su imali priliku da odgovaraju na 25 pitanja iz opće informatike u koju su uključeni i zadaci iz programiranja. Deset najboljih učenika išlo je u naredni krug gdje je pored znanja bila potrebna brzina reagovanja na postavljena pitanja i velika koncentracija.

Između dva kruga takmičenja upriličena su i interesantna predavanja o značaju ICDL certifikata, IT industriji i STEAM obrazovanju.

Ramiz Rizvanović

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje