Početna aktuelnosti Edukacija za poljoprivrednike: Rezidba šljiva

Edukacija za poljoprivrednike: Rezidba šljiva

360
0
Podijeli

Šljiva se najčešće orezuje krajem februara i u martu(prije kretanja vegetacije).

O rezidbi šljiva bilo je govora na danas održanoj edukaciji za poljoprivrednike, koju je organizovala Služba za lokalni, ekonomski razvoj, trezor i finansije u saradnji sa firmom Syngenta.

Spomenuta firma devet godina vrši edukacije poljoprivrednika iz ove oblasti i njihovi predstavnici ističu da je jako bitno ukoliko se želi adekvatno prilagoditi tekućoj sezoni analizirati prošlu godinu, na osnovu koje se vrše i pripreme voća za uslove koji predstoje.

Pravila orezivanja šljive razlikuju se ovisno o sorti, orezivanje šljive ne smije se obavljati bez prethodnog poznavanja neke sorte, o svim tim pravilima poljoprivrednici imaju mogućnost učiti na predavanjima koji se organizaraju u ovom vremenskom periodu.

Da biste imali kvalitetan proizvod izuzetno je važno pridržavati se savjeta stručnjaka.

Ako se voćka redovno ne reže, postupno dolazi do premještanja rasta u vrhove i obod krošnje, a niži dijelovi odumiru. Voćka gubi rodnu površinu, slabi rast mladica, a rodnost još više opada, jer nema obnove rodnih izbojaka. U zgusnutim i zasjenjenim krošnjama predugo se zadržava vlaga nakon kiše i zato su voćke sklone bolestima. Da bi spore gljiva koje uzrokuju bolesti mogle proklijati i izazvati infekciju voćaka, vlaga se na lišću mora dulje zadržavati. Orezane se krošnje zbog obilja svjetla i prozračivanja brže suše pa je napad bolesti slabiji.

Iduća edukacija koju će organizovati nadležna općinska služba održat će se u martu tema iste bit će plastenička proizvodnja.

Novinarka/Merisa Mujčinović/

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje