Početna aktuelnosti Ekološko udruženje “Za naš ljepši grad”: Predavanje na temu “Energetska efikasnost”

Ekološko udruženje “Za naš ljepši grad”: Predavanje na temu “Energetska efikasnost”

225
0
Podijeli

U organizaciji ekološkog udruženja „Za naš ljepši grad“ Živinice jučer je održano predavanje na temu „Energetska efikasnost.

Predavanje je održano u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK.

Na ovaj način udruženje „Za naš ljepši grad“ obilježilo je Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša.

Predsjednik pomenutog Udruženja Esad Halilović je u svom izlaganju istakao uspješnu saradnju sa Zavodom za javno zdravstvo TK, čiji su aktivisti održali predavanje na spomenutu temu.

“Tema današnje radionice je itekako aktuelna, kad se na svim stranama priča o velikoj potražnji za resusrsima i energentima, o mjerama potrošnje i štednje, alternativnim i čistim izvorima energije, implementaciji projekata u ovim okvirima, zakonskim odredbama koje se tiču ove oblasti, podršci koju pružaju različite organizacije i institucije u i van BiH”, rekao je Halilović.

mde

Predsjednik udruženja „Za naš ljepši grad“, istakao je  teško stanje životne sredine na području Grada Živinice, posebno jezera Modrac, gdje se često pojavljuju velike deponije smeća, kao i vrlo visoko onečišćenje šuma, njiva, zraka, prostora uz igrališta, škole i sl.

“Energetska efikasnost podrazumjeva brigu o svemu što smo spomenuli, jer ćemo tako štititi našu okolinu, poboljšati i racionalizovati iskoristivost raspoloživih resursa, smanjiti troškove koje možemo usmjeriti na druge potrebe i zdravlje svih nas.Energetska efikasnost, dalje, podrazumjeva upotrebu manjih količina energije za obavljanje istog posla ili određene funkcije”, dodaje Halilović.

Grad Živinice intezivno radi na tome da se primjenjuju mjere energetske efikasnosti na terenu, već ove godine u saradnji UNDP-om bit će potpisan ugovor za domaćinstva koja će ugrađivati solarne panele. Hdje će dio sredstava dati Grad, dio UNDP a dio građani.

„Veoma bitno da se krene sa obnovljivim izvorima energije, jer su ekološki prihvatljiviji, i zdraviji, na području grada Živinice je 1600 hektara degradirane rudničke površine i sve je više zainteresiranih investitora za izgradnju solarnih panela na tim područjima, a studije pokazuju da BiH ima 30% više energije od obnovljivih izvora energije svjetlosti nego što nam je potrebno, kazao je ovom prilikom stručni savjetnik za okoliš u gradskoj upravi  Alija Nurkić.

Nakon održanog predavanja prisutni su dobili anketni upitnik koji je sadržavao pitanja iz oblasti obrađivane tematike, koju vrstu grijanja sada građani koriste, te šta domaćinstva koriste za osvjetljavanje prostorija noću i sl.

Merisa Mujčinović Husić

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje