Početna aktuelnosti Ekolozi i prirodoljupci obilježili Svjetski dan planina

Ekolozi i prirodoljupci obilježili Svjetski dan planina

209
0
Podijeli

Danas, drugi dan vikenda ekolozi, prirodoljupci iz raznih ekoloških udruženja Eko zeleni TK, Lilium, Udruženja Pčelica iz G. Živinice, koji  na prvom mjestu stavljaju kao imperativ zaštitu okoliša u lijepom vremenskom ozračiju krenuli su  sa obilježavanjem ovogodišnjeg ekološkog datuma, Svjetskog dana planina, kroz zaštitu planinskih ekosistema.

Posjeta planini Javornik, šumskim parkovima koje je podario ekološki savez Eko zelenih TK, kao i ekološka predavanje o značaju planina održano je na otvorenoj tribini na Lipiću, a poručeno je da se pod hitno izvrši mobilizacija svih resursa koje daruju planine, od šetnje do očuvanja zdravlja u ovim teškim mjesecima koji su pred nama sa visokim stepenom aerozagađenja.

Dođite pa se uvjerite da je na planini Javornik  čistiji zrak od svih koji vi udišete u urabanim sredinama, kao i u ruralnim niziskim područjima.

Današnje prisustvo na planini Javornik daje nam dodatnu snagu da ćemo narednih dana svjedočiti našim daljnjim ekološkim akcijama na sadnji novih dendroflornih elemenata, otvorit će se mini fabrike za proizvodnju oksigena, koje će posađene biljke producirati najdragocjenijeg oksigena, procesom koji život znači, fotosinteza. Zadovoljstvo je vidjeti da ste prije dvije godine uradili zasade i ti zasadi u šumskim parkovima obavljaju svoje zadatke.

Pozivamo vas dođite i uživajte na prelijepim šumskim stazama kroz dobro sačuvan šumski ekosistem.

Iz Svojata(Živinice) vam je polazna stanica za ovu šetnju u netaknutoj prirodi.

Iz Svojata(Živinice) vam je polazna stanica za ovu šetnju u netaknutoj prirodi.

(informaciju dostavio prof.dr. Sead Noćajević)

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje