Početna aktuelnosti Etno avlija Mačkovac: Završna manifestacija “Dani evropskog naslijeđa”

Etno avlija Mačkovac: Završna manifestacija “Dani evropskog naslijeđa”

94
0
Podijeli

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i ove godine obilježava Dane evropskog naslijeđa, koji se kroz razne manifestacije obilježavaju u evropskim zemljama i imaju za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

U okviru Dana evropskog naslijeđa osam ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona realizovale su programe koji su dio manifestacije “Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa”.

U sedam gradova/općina Tuzlanskog kantona realizirani su brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji su za cilj imali promociju bosanskog saza.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK u saradnji sa udruženjem Sazlija „Sevdah“ organizovao  je završni dio manifestacije “Dani evropskog naslijeđa”.

Završna manifestacija je održana gdje drugo nego u Etno avliji Mačkovac, mjestu koje odiše tradicijom običajima i duhom prošlog vremena.

Baš na ovom mjestu prikazan je saz u svom prirodnom okruženju bosanskoj avliji.

Bila je ovo prilika da se dodijele zahvalnice učesnicima u projektu ali i u ambijentu Etno avlije Mačkovac čuje  interpretacija sevdalinke na sazu naših sazlija.

Merisa Mujčinović Husić

 

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Molimo da unesete Vaše ime ovdje